Foto:
Foto:
Štefka Drolc kot Winnie

Letošnjo poslanico je napisala egiptovska pisateljica in predsednica Zveze egiptovskih pisateljic Fatia El Asal. Poslanica se bere zbranemu občinstvu pred vsako predstavo na ta dan.

Mednarodno poslanico je lani napisal nemški dramatik, pisatelj, filmski umetnik in prevajalec Tankred Dorst, v preteklih letih pa med drugimi Jean Cocteau, Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brooke, Maurice Bejart in Vaclav Havel.

Ženske so lahko dobre dramatičarke

Fatia El Asal je v poslanici imenovala gledališče kot "oče vseh umetnosti" in "luč, ki osvetljuje pot človeštva". V poslanici ugovarja prepričanju nekaterih, da je gledališče nezdružljivo z žensko naravo. Pisateljica trdi, da je ženska - pod pogojem, da je resnično prava dramatičarka - sposobna ustvariti tudi dobro zgrajeno in koherentno dramo.

Moderni teater se je na srečo otresel tradicionalnih form, kar je bila posledica več obnovitvenih valov, ki so se začeli s Pirandellom, Shawom, Brechtom in mnogimi drugimi, pa z gledališčem absurda in eksperimentalnim avantgardizmom. Danes malokateri dramatik piše v tradicionalnem stilu, meni Asalova, ki je v svoji prvi igri Ženske brez mask izbrala formulo teatra v teatru, ki je pogosta v moderni dramatiki.

Fatia El Asal je avtorica 120 radijskih iger, 57 televizijskih nadaljevank in šestih iger za gledališče.

Gledališče je kraj, kjer smo prijatelji
Slovensko poslanico ob svetovnem dnevu gledališča 2004 je napisala igralka Štefka Drolc. Dobitnica Borštnikovega prstana imenuje gledališče kraj, kjer smo ljudje prijatelji.

V poslanici se zaveda, da ni samo radost, samo sreča, da lahko dela to, kar z noro ljubeznijo dela, najpomembneje pri tem je, da daje, "da nekomu nekaj dajem, da neznancu v temni dvorani postanem blizu, sedim ob njem, držim ga za roko, vem, da ga globoko vznemirjam, da moram razmišljati, da ga pretresam, osrečujem ali samo razbremenim".

Drolčeva pozdravlja in blagoslavlja mlade, talentirane ljudi, še posebej vse, "ki vstopajo v ta čudežni svet s čistim srcem in globoko vero v ta poklic". Njene besede so prebrali na vseh poklicnih gledaliških odrih.