Slovita stavba stoji na več kot 500 betonskih stebrih, ki segajo tudi do 25 metrov pod morsko gladino. Foto: EPA
Slovita stavba stoji na več kot 500 betonskih stebrih, ki segajo tudi do 25 metrov pod morsko gladino. Foto: EPA
Sorodna novica Tudi sydneyjska operna hiša zapira svoja vrata, vendar zgolj zaradi prenove

V operni hiši bodo sprejemali samo obiskovalce z maskami, zasedenost pa bo lahko 75-odstotna. Umetniški vodja Sydneyjske opere Lyndon Terracini je dejal, da je današnje ponovno odprtje svetovno znane operne hiše simbol upanja za industrijo uprizoritvenih umetnosti, ki jo je ohromila pandemija. "Ponovno vstopiti v dvorano je bil izredno čustven trenutek za vse vpletene," je dodal.

Terracini napoveduje, da bodo v letošnjem letu svoja vrata spet odprle tudi druge operne hiše po svetu, gledalci pa se bodo vanje vračali z velikim upanjem.

Tudi v Avstraliji virus še ni premagan
Avstralija se je doslej uspešno borila proti covidu-19, a ravno v decembru so oblasti zaznale nov izbruh virusa v okolici Sydneyja. Zatem so v soboto poostrili nekaj ukrepov na posameznih območjih in med drugim znova uvedli nošenje mask v sredstvih javnega prevoza ter v nekaterih zaprtih prostorih.

Morda gre zato pričakovati, da današnje odprtje Sydneyjske opere kljub vsemu ne bo tako radostno, saj lahko ob poslabšanju položaja vlada znova spremeni ukrepe, vezane na obiskovanje uprizoritvenih dogodkov znotraj institucij.

Avstralija, ki ima 25-milijonsko prebivalstvo, je doslej zabeležila 28.400 primerov okužb in 909 smrti, povezanih s covidom-19.