Aktualnost vsebine navdušuje režiserja Pipana, ki je sicer z novogoriškim gledališčem sodeloval že pred dvajsetimi leti ob odprtju nove gledališke hiše, ko je režiral Krst pri Savici.
Aktualnost vsebine navdušuje režiserja Pipana, ki je sicer z novogoriškim gledališčem sodeloval že pred dvajsetimi leti ob odprtju nove gledališke hiše, ko je režiral Krst pri Savici. "To je dinamična in na trenutke zelo duhovita zgodba, sam bi jo namesto kot tragedijo opisal kot politično satiro," je dejal. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Timon Atenski
Razsipni dobrotnik se ob lastnem ekonomskem propadu spopade z družbo, ki medsebojne vezi tke na osnovi aktivnega pritoka denarja. Foto: SNG Nova Gorica

V Cankarjevem domu bo nocoj ljubljanska premiera predstave Timon Atenski, ki je sicer prvič zaživela že lani v novogoriškem gledališču. Tragedija o denarju, ki sta jo soustvarila Shakespeare in njegov sodobnik Thomas Middleton, prikaže posameznikov prehod iz bogastva v revščino oziroma njegov propad, danes pa razpira prostor za razmislek o gospodarski in družbeni krizi. Predstavo je režiral Janez Pipan.

Kako človekoljub postane ljudomrznik?
Predstava Timon Atenski s podnaslovom Tragedija o denarju ali Kako človekoljub postane ljudomrznik je kot igra o denarju oziroma igra o bankrotu zelo prikladna za današnji čas. "Govori namreč natanko o tem, o čemer danes govorimo vsi: problemih z denarjem, njegovim kopičenjem, prerazporejanjem in izginjanjem, vsesplošnem bankrotu - posameznikov, podjetij, sistemov, držav, bank," so sporočili iz Cankarjevega doma.

V predstavi igrajo Bine Matoh, Janez Starina k. g., Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Žiga Udir k. g., Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Miha Nemec, Blaž Valič, Nevenka Vrančič, Milan Vodopivec, Jože Hrovat, Tomislav Tomšič k. g., Gregor Zorc, Ana Facchini, Medea Novak, Andrijana Boškoska Batič k. g., Jernej Čampelj k. g., Primož Vrhovec k. g. in Vesna Vončina k. g. Nastopajo tudi dijaki Gimnazije Nova Gorica ter člani in članice SNG-ja Nova Gorica.

Za prevod besedila je poskrbel Srečko Fišer, za priredbo pa Pipan. Dramaturginja je Diana Koloini, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj Aldo Kumar, koreografa pa sta Nastja Bremec in Michal Rynia.