Arthur Kopit (1937–2021). Foto: AP
Arthur Kopit (1937–2021). Foto: AP

Umrl je v 84. letu starosti na Manhattnu, je sporočil njegov agent Rick Miramontez.

Kopit si je leta 1970 prislužil nominacijo za tonyja za dramo Indijanci (Indians), iz katere pronica kritika vietnamske vojne in ameriškega ravnanja z Indijanci. Stacy Keach je v njej igrala vlogo Buffala Billa. Devet let pozneje je prejel še eno nominacijo, in sicer za igro Krila (Wings), zgodbo o okrevanju po možganski kapi. V glavni vlogi je bila Constance Cummings. Tako drama Indijanci kot drama Krila sta bili Pulitzerjeva finalista v kategoriji drame, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP).

Sorodna novica Devet

Kopit je leta 1982 dobil še tretjo nominacijo za tonyja, za broadwaysko uspešnico Devet (Nine), ki je nastala kot priredba filma Federica Fellinija 8 1/2 iz leta 1963. Nine se je leta 2003 vrnil na Broadway in osvojil dve nagradi tony. Leta 2009 je Rob Marshall po Kopitovem scenariju posnel film istoimenski film, v katerem so med drugim zaigrali Daniel Day-Lewis, Penelope Cruz in Marion Cotillard.

Med njegovimi preostalimi deli je bil še Fantom, glasbena različica Fantoma iz opere Gastona Lerouxa, a je njegovo delo zasenčila bolj priljubljena različica Andrewa Lloyda Webra. Napisal je še uspešno dramo Konec sveta, ki raziskuje tematike orožja in jedrskega uničenja.

Deloval je tudi kot predavatelj
Na Broadwayu je debitiral leta 1963 z dramo Oh Dad, Poor Dad, Mamma's Hung You in the Closet and I'm Feelin 'So Sad, ki jo je režiral Jerome Robbins, medtem ko je bil Kopit še dodiplomski študent na Harvardu.

Kopit je poleg pisanja dram tudi poučeval, med drugim na univerzi Wesleyan, univerzi Yale in City College v New Yorku.