Uradno odprtje foajeja bo na rojstni dan pokojnega igralca, 12. junija. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Uradno odprtje foajeja bo na rojstni dan pokojnega igralca, 12. junija. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foaje bo ostal razstavni prostor, dokler gledališča znova ne zaživijo.
Foaje bo ostal razstavni prostor, dokler gledališča znova ne zaživijo. "Ko bomo lahko ponovno na premierah sedeli v njem in nazdravljali ter se družili, bo to znova gledališki foaje z mizami in stoli," je napovedala direktorica. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

V novem razstavnem prostoru še naprej predstavljajo projekt Čas za poezijo: na ogled so fotografije s snemanj Kosovelove, Prešernove in druge izbrane poezije, ki so jo interpretirali igralci kranjskega gledališkega ansambla. Razstavo je postavila avtorica, režiserka in montažerka večine videoposnetkov Lada Petrovski Ternovšek. Vsi posnetki so sicer še vedno na ogled tudi na družbenih omrežjih Prešernovega gledališča.

Kapsula karantenskega obdobja
Ideja o preureditvi foajeja v razstavni prostor je po besedah direktorice Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček nastala v času snemanja poezije in pravljic, ko še ni bilo govora o ponovnem odpiranju gledališč, odprte so bile že galerije in muzeji. Ladi Petrovski Ternovšek se je tako porodila ideja, da bi ljudi vsaj s postavitvijo razstave znova povabili v gledališče in jim predstavili, kar so delali v času zaprtja.

Ogled razstave je tako lahko za ljubitelje gledališča prvi stik z njim po dolgem času. Si pa v gledališču želijo, da gledališča tudi sicer znova zaživijo, saj sta, kot so poudarili, obisk gledališča in neposreden ogled predstave iz dvorane nenadomestljivo doživetje.

Premiera predstave Kons: Novi dobi bi morala biti že ta torek, a je bila zaradi bolezni v ustvarjalni ekipi prestavljena. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Premiera predstave Kons: Novi dobi bi morala biti že ta torek, a je bila zaradi bolezni v ustvarjalni ekipi prestavljena. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Novo predstavo bodo igrali, pa čeprav za deset ljudi
Medtem ko je razstava že na ogled, jo bodo slovesno odprli ob premieri avtorskega projekta Srečko Kosovel Kons: Novi dobi, ki sta jo za oder priredila Katarina Morano in Žiga Divjak. Premiera bi morala biti že ta torek, a je bila zaradi bolezni v ustvarjalni ekipi prestavljena. Tudi sicer bi si zaradi epidemioloških omejitev lahko premiero ogledalo le deset gledalcev.

Kljub tej omejitvi bodo premiero izpeljali, po eni strani zato, da opozorijo na absurd odprtja gledališč ob takšnih pogojih, po drugi strani pa zato, ker je težko ustvarjati predstavo in je ne dokončati s premiero. V Prešernovem gledališču so tako v tem času nastale že tri predstave, ki si jih ni mogel nihče ogledati, še dve pa sta doživeli premiero, a nato niso izpeljali vseh ponovitev.

"Igrali bomo, kakor bomo lahko," je poudarila sogovornica. Pojasnila je, da so za junij rezervirali tudi poletno gledališče v Khislsteinu, kjer upajo, da bo dovoljeno večje število gledalcev. Da bi izpeljali vsaj večji del programa, pa bodo podaljšali tudi gledališko sezono.

Uradno odprtje foajeja na rojstni dan Petra Musevskega
Junija bodo tudi uradno odprli Foaje Petra Musevskega, predvidoma na njegov rojstni dan 12. junija. "Ob prvi obletnici njegove smrti smo se odločili, da se mu poklonimo tako, da ta faoje, v katerem se je tudi sam rad zadrževal, poimenujemo po njem. Na ta način verjamemo, da bo vedno z nami," je o Musevskem, ki je v 55. letu starosti umrl lanskega marca, dejala Mirjam Drnovšček.

Poslovil se je igralec Peter Musevski

Foaje bo ostal razstavni prostor, dokler gledališča ponovno ne zaživijo. "Ko bomo lahko ponovno na premierah sedeli v njem in nazdravljali ter se družili, bo to znova gledališki foaje z mizami in stoli," je še dodala sogovornica. Zdaj bo en mesec v njem razstava Čas za poezijo, junija, ko bo v Kranju tudi prvi filmski festival, pa bodo pripravili razstavo, posvečeno Musevskemu.