Foto:
Foto:
Kabaret
Muzikal Kabaret oživlja brezskrbno življenje in čas nepozabnih zabav predvojnega Berlina, v vrtincu katerih se znajdeta tudi mlad ameriški pisatelj Cliff Bradshaw in njegova ljubica pevka ter plesalka Sally Bowles. Kljub vsej sproščenosti pa je v ozadju že čutiti vzpon nacizma in prihod Hitlerja na oblast. Foto: MGL
Cavalleria rusticana - Glumači
Enodejanki Cavalleria rusticana (Podeželska čast) Pietra Mascagnija in Glumači Ruggera Leoncavalla povezuje tragična zgodba o strasti, ljubezni in bolestnem ljubosumju ter glasba z močno priljubljenimi arijami in orkestrskimi odlomki. Foto: Ivan Vinovrški
Partnerski odnosi
Partljičeva komedija Partnerski odnosi govori o večno aktualni temi partnerskih odnosov in o tem, zakaj ne moremo živeti drug brez drugega. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Cirque Éloize & Teatro Sunil
V Cankarjevem domu bodo obiskovalce v novo leto popeljali s predstavo Nebbia/Megla umetniškega cirkusa Cirque Éloize & Teatro Sunil. Foto: Cankarjev dom
Tartuffe, SNG Drama Ljubljana
V ljubljanski Drami bodo na Silvestrovo uprizorili Molièrovo komedijo o svetohlincu Tartuffu. V naslovni vlogi igra Igor Samobor, ki je bil za odlično igro nagrajen z Borštnikovo nagrado. Foto: SNG Drama Ljubljana
Evrofilija
Prebrisana vdova
Dogajanje v Prebrisani vdovi se vrti okoli Rosaure, prikupne vdove mogočne beneške trgovske hiše in njene ponovne poroke. Za njeno roko se potegujejo kar štirje snubci iz različnih evropskih držav. Foto: Šentjakobsko gledališče

Kot je v navadi, na predbožični večer in na božični dan v slovenskih gledališčih večinoma ne bo predstav, in ker je 26. 12. tudi prazničen dan, se bo zadnji teden letošnjega leta za večino gledališčnikov in gledalcev začel šele 27. decembra.

Za vsakogar nekaj
V ljubljanski Drami so na spored zadnjega tedna uvrstili predstave Velikega odra; viteško romantično ljubezensko zgodbo s pravljičnimi zapleti, čarovniškimi procesi in mističnim ozračjem Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem Heinricha von Kleista (27. 12. ob 17.00 in 28. 12. ob 18.30) in Molièrove Scapinove zvijače (29. 12. ob 19.30), v Mali drami je bičp 27. 12. mogoče videti Boga masakra.

V Mestnem gledališču ljubljanskem ponavadi zadnji teden leta mine v znamenju ene predstave (tudi igralci rabijo kakšen dela prost dan), tokrat pa je bola na ogled tudi gostujoča predstava celjskega gledališča Punca na Zofi (27. 12. ob 19.30). Od 29. 12. dalje pa bo na Velikem odru spet igralo glasbeno razpoloženje Kabareta. Da pa spored ne bi bil preveč monoton, so v MGL-ju odigrali tudi predstave Mobilec (27. 12. ob 20.00, Studio), 140. ponovitev Vse o ženskah (28. 12. ob 20.00, Mala scena) in Reci moji hčeri, da sem šla na potovanje (29. 12. ob 20.00, Mala scena).

V Slovenskem mladinskem gledališču bo na ogled predstava Kok ti men zdej dol visiš 28. in 29. 12. ob 19.00 v Zgornji dvorani. SNG Opera in balet bo nadaljeval s prazničnim pravljičnim vzdušjem baleta Hrestač – božična zgodba na Gospodarskem razstavišču 27. 12., 28. 12. in 29. 12. V SNG Maribor bodo na ogled predstave Cavalleria rusticana – Glumači, 27. in 28. 12., Vilinček in Pepelka (29. 12. ob 11.00).

V Prešernovem gledališču Kranj pa bo mogoče 29. decembra obiskati uprizoritev predstav Jelen Jarko ob 11.00 in Partnerski odnosi ob 19.30. V Mestnem gledališču Ptuj bodo od 27. 12. do 30. 12. na ogled predstave Raztrganci/učenci in učitelji (27. 12.), Hamlet (28. 12 in 30.12) in Micka (29.12.). Vsekakor pa ne gre brez komedije 5 moških.com, ki bo tokrat odigrana v Kulturnem domu Mengeš v soboto ob 18.00.

Cankarjev dom bo v zadnjem tednu v Gallusovi dvorani gostil umetniški cirkus Cirque Éloize & Teatro Sunil s predstavo Nebbia / Megla, ki bo na ogled od 26. 12. do 30. 12. ob 20.00 (predstava pa bo na sporedu tudi na silvestrovo). V Linhartovi dvorani pa bo od 27. 12. do 29. 12. na ogled muzikal ob 50. obletnici zbora RTV Čudežno drevo.

Silvestrske predstave
Kaj pa so pripravili slovenski gledališčniki za zadnji večer leta? Vsekakor bodo predstave tega večera minile v znamenju slavnostnega pričakovanja, ki ne sme biti preveč resnobno, tako da so vsa gledališča na spored uvrstila komedije ali pa s pravljičnim duhom prežete predstave.

V ljubljanski Drami se bo ob 19.30 mogoče zabavati ob Molièrovi komediji Tartuffe v Jovanovićevi režiji, ki je tekstu pridala podton sodobnih (političnih) težav. Igor Samobor bo odigral naslovno vlogo, njemu podrejeno družino pa sestavljajo Marijana Brecelj, Jernej Šugman, Saša Pavček in drugi. Na Malem odru bodo ob 19.00 odigrali Bergerjev dramski prvenec Zmenki, kjer skozi razpoke vsakdanjosti lezeta absurd in deziluzija. V tem svetu se bodo znašli Bojan Emeršič, Maja Sever, Aleš Valič in Saša Mihelič. Vendar pa sta predstavi že razprodani.

Mestno gledališče ljubljansko bo na Velikem odru ob 19.00 gledalce z muzikalom Kabaret popeljalo v brezskrben svet predvojnega Berlina, kjer pa se že oglašajo prvi znaki nacizma. V muzikalu nastopajo Uroš Smolej kot Konferansje, Iva Kranjc, Matej Puc in številni drugi. Ob 17.00 pa bo na Mali sceni na ogled digitalna telefonska komedija Mobilec, ki je režijski prvenec igralca Borisa Ostana, loteva pa se večnega vprašanja, kaj bi se zgodilo, če … O tem se bodo spraševali Jožica Avbelj, Mojca Funkl, Bernarda Oman in Gregor Gruden.

Na Gospodarskem razstavišču bodo člani ansambla SNG Opera in balet ob 20.00 odpeli in odigrali Kálmánovo opereto Kneginja Čardaša, polno očarljivih melodij, ki jih bodo odpeli Tomaž Gubenšek, Milena Morača, Matjaž Stopinšek in drugi. V SNG Maribor pa bosta na ogled opera z orientalskimi prizvoki Lakme v Veliki dvorani ob 17.00, ki se dogaja v eksotični Indiji, kjer se seveda odvije fatalna ljubezen med Indijko in angleškim oficirjem. Druga pa bo Molièrova komedija Plemeniti meščan v Stari dvorani ob 18.00, ki je nastala v režiji Vita Tauferja, meščanski pa bodo Vlado Novak, Milada Kalezić, Pia Zemljič in drugi.

Slovensko ljudsko gledališče Celje pa je na »silvestrski menu« postavilo politično-seksualno odrsko farso Evrofilija v režiji Borisa Kobala. V spletke in igrice se bodo zapletali in opletali Renato Jenček, Barbara Vidovič, Lučka Počkaj in drugi. Koprsko gledališče sicer ne bo imelo predstave v matični hiši, bo pa gostovalo v Logatcu s komedijo Agencija za ločitve, v kateri igrata Nataša Tič Ralijan in Gašper Tič.

Silvesterski večer v Prešernovem gledališču Kranj bo minil v znamenju komedije Dese Muck Blazno resno slavni, ki je nekakšno nadaljevanje Blazno resno zadetih, le da tokrat odvisnost izhaja iz lastne nečimrnosti in želje po slavi, ki si je bodo želeli Peter Zobec, Igor Štamulak, Žiga Udir in Desa Muck. V Šentjakobskem gledališču pa bo na sporedu Goldonijeva komedija Prebrisana vdova, ki jo bo upodobila Nina Cijanob, v njej pa bodo igrali še Tjaša Valentinčič, Kajetan Bajt, Danijel Šmon in drugi. V Špas teatru pa bo tokrat na silvestrski večer gledalce nasmejala monodrama Kolumbovo jajce z Mojco Funkl v edini vlogi.

V Cankarjevem domu bodo člani umetniškega cirkusa Cirque Éloize & Teatro Suni ob 20.00 v Gallusovi dvorani še zadnjič uprizorili zadnji del estetsko dovršene trilogije neba Nebbia/Megla. V Linhartovi dvorani pa bo ob 19.30 na ogled komedija Neverjetno odkritje zlate ribice orke, v kateri se bosta Gregor Baković in Barabara Cerar po nori zaljubljenosti in srečni poroki zapletla v začaran krog zakonskega življenja. Predstavo je režiral Boris Kobal, prevedla pa Polona Vetrih.

In kaj smo gledali v letu 2007?
V tem letu je na odrih po Sloveniji uprizorjenih manj predstav kot leto dni poprej, pa tudi obiskovalcev je bilo glede na statistične podatke manj. Predvsem pa se zdi, da je leto 2007 prineslo na oder kar malo poplavo Molièrovih komedij; v Mariborskem gledališču, MGL-ju in v Drami, kjer so uprizorili kar dve.

V ljubljanski Drami so leto 2007 začeli s krstno uprizoritvijo Pessove drame Mornar, mesec dni zatem pa sta odrske luči Male Drame ugledali Genetovi Služkinji. Marec je bil v slovenskem nacionalnem gledališču v znamenju Molièrovega Tartuffa in Ibsenovih Strahov. Sledile pa so premiere Fatalne komedije, Ahasaverja, Cankarjevih Romantičnih duš, Zajčeve Jagababe, Williamsovih Orfeja se spušča in Prerekanj. Zadnji premieri letos sta se v ljubljanski Drami zgodili decembra; na velikem odru so uprizorili Katico iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem, v Mali Drami pa so spet izbrali dramatičarko Yasmino Rezo in njen najnovejši tekst Bog masakra, ki je postal že peti tekst te pisateljice, uprizorjen na tem odru.

Zapolnjevanje vrzeli
Mestno gledališče ljubljansko je že pregovorno tisto gledališče, kjer so na ogled bolj zabavne in lahkotne igre, kar so potrdili tudi z januarsko uprizoritvijo komedije V drugo gre rado, tej pa sta sledili predstavi Škart in Zgodbe iz vsakdanje norosti. Predvsem pa se zdi, da so v Mestnem gledališču zapolnili vrzel, ki je zevala na naših odrih in so jo gledalci pogrešali. V repertoar so vnesli žanr muzikala, najprej z uprizoritvijo Kabareta, ki ji je čez leto dni sledila še septembrska premiera Goslača na strehi. Poleg tega je na velikem odru mogoče videti tudi črno komedijo En dan v smrti Jožce Rožce in pa malo manj uspešno postavitev Moliérovega Ljudomrznika.

Zanimive predstave
V manj konvencionalnem Mladinskem gledališču pa je bilo v preteklem letu mogoče videti igre prejšnjih let, najnovejši premieri pa sta bili Don Juan. Kod? in Kok ti men zdej dol visiš. Mariborsko gledališče je leto 2007 začelo z dramo Kopenhagen, nadaljevalo z La strado, Plemenitim meščanom, Sokratovim zagovorom in Nacionalnim interesom. V drugi polovici leta, ko se začne nova gledališka sezona in ko je Maribor v duhu Borštnikovega srečanja, ki je tokrat prstan podelilo Silvi Čušin, so v tem gledališču uprizorili Malega princa po motivih del Antoina de Saint-Exuperyja, Ionescove Nosoroge in Vilinčka.

Gostovanje gledališča Ptuj
V gledališču Ptuj je, kot so nam povedali, leto 2007 gotovo zaznamovala končana celovita prenova stavbe Mestnega gledališča Ptuj, ki se je znova odprlo 14. 12. V programskem smislu je verjetno največji dosežek leta koprodukcija z E.P.I. centrom iz Ljubljane in Cankarjevim domom, Raztrganci/Učenci in učitelji, ki je največja produkcija v zgodovini MGP-ja, hkrati pa prva, s katero smo preverili idejo "gostovalnih premier", saj smo jo premierno uprizorili tako v Ljubljani kot na Ptuju.

Primorska stran
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v letošnjem letu poleg ponovitev iz prejšnjih sezon pripravilo predstave Dohtar pd mus, komedijo, ki je izšla ipod peresa Iztoka Mlakarja, Orkester Titanik, Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti in Bolha v ušesu ali kaplja čez rob. Primorsko gledališko sezono pa vsako poletje zaznamuje Primorski poletni festival, mi je osrednja gledališka prireditev poletnih mesecev v slovenski Istri, kjer se je uveljavil kot uspešna kombinacija ambientalnega gledališča in privlačne turistične ponudbe.

L. Š.