Predstava In če pride zmaj nazaj je nastala po pesniški zbirki Ljubivoja Ršumovića ter v prevodu, priredbi in dopisu Branka Završana. Foto: Bojan Brecelj/PTL
Predstava In če pride zmaj nazaj je nastala po pesniški zbirki Ljubivoja Ršumovića ter v prevodu, priredbi in dopisu Branka Završana. Foto: Bojan Brecelj/PTL
In če pride zmaj nazaj
Gre za plesno-gledališko predstavo, narativno, z elementi sodobnega plesa, mima, dramske igre in petja – skratka: dinamično, a vendar poetično; komunikativno, pa vseeno zasanjano predstavo. Foto: Nada Mihajlović/PTL

Težko je zrasti brez pošasti. Brez Ršumovićevih in Petričićevih zmajev je menda v Srbiji odrasel le malokateri otrok - kot pri nas brez Mačka Murija.

Iz pesniške predloge in ilustracij je popolnoma jasno, da so tokrat zmaji in zmajčki ljubki in ironični. Iz mitov so prestavljeni v sedanjost s svojim legitimnim svetom, ki temelji na nepriljubljenosti pri ljudeh, kot tudi s krivično in neenakopravno (po njihovem mnenju) obravnavo njihovih dejanj, ki so vedno označena kot zverinska, pišejo ustvarjalci predstave In če pride zmaj nazaj. Premiera bo danes ob 18.00 v Plesnem teatru Ljubljana, kjer se bo v petek ob isti uri zgodila tudi prva ponovitev. Predstavo bodo uprizorili še to in naslednjo nedeljo ob 11.00.

Naj otroci sanjajo
Gre za plesno-gledališko predstavo, narativno, z elementi sodobnega plesa, mima, dramske igre in petja – skratka: dinamično, a vendar poetično; komunikativno, pa vseeno zasanjano predstavo. Naj otroci sanjajo, so si rekli v Plesnem teatru Ljubljana. V sodobni pravljici se bodo izvajalci sprehajali med dvema planoma, dosegali bodo hipno iluzijo, kot tudi hipno deziluzijo, na koncu pa ločnico čim bolj zabrisali. Nalezli se bodo zmajskosti, oziroma odstirali bodo vso človeškost v zmajih. Predstava, namenjena otrokom, starejšim od šestega leta, je nastala po pesniški zbirki Ljubivoja Ršumovića ter v prevodu, priredbi in dopisu Branka Završana.

"In res so se vrnili. Pravi zmaji. Taki iz pravljic. Iz pravljic, pomeni, da so stopili ven iz pravljic. Tako kot greš iz hiše, greš iz pravljice. In tako so se zmajčki odločili, da gredo malo ven, saj so bili tam že predolgo zaprti. Pa nič strahu. Prav prikupni so. Sem jih videl. Zmaj se nas boji prav toliko, kot se mi njega. In če je tako, strah nima nobenega smisla. Imajo pa kaj povedati, ti zmaji. Nikakor jim ni po volji, da ljudje vseskozi govorimo, kako so grdi in krvoločni," je zapisal Završan.

Verjemite, da so zmajčki v svojem zahtevnem življenju, ljubki in prijetni. Poštirkano plešejo, ubrano pojejo. Ena resna družina so. Utegne se zgoditi, da bomo na koncu skupaj vzklikali: Zmaj je bil in naj ostane zaščitnik najprestolnice: Ljubljane!