Minimalizem in prvinskost plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana. Foto: Cankarjev dom/John Hogg
Minimalizem in prvinskost plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana. Foto: Cankarjev dom/John Hogg

Južnoafriška koreografinja Dada Masilo v plesni predstavi raziskuje minimalizem in prvinskost plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Igorja Stravinskega. Kot so o predstavi zapisali v Cankarjevem domu, je koreografinja baletni klasiki, ki sta jo leta 1913 ustvarila skladatelj Igor Stravinski in plesalec Vaclav Nižinski, znana pa je tudi pod imenom Posvetitev pomladi, dodala novo civilizacijsko noto.

Avtorica Dada Masilo pleše skupaj z 11 plesalci svoje johannesburške skupine. Foto: Cankarjev dom/John Hogg
Avtorica Dada Masilo pleše skupaj z 11 plesalci svoje johannesburške skupine. Foto: Cankarjev dom/John Hogg

Preprosto fabulo Pomladnega obredja je razširila v želji, da bi znova povedala epsko zgodbo, ob študiju predstave pa se je soočila z vprašanjem, kaj žrtvujemo v vsakdanjem življenju. "Z Žrtvovanjem se je koreografinja Dada Masilo lotila raziskovanja minimalizma in prvinskosti plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Igorja Stravinskega," so zapisali v CD-ju.

Predstavo so označili za samobitno in intenzivno delo, v katerem avtorica Masilo pleše skupaj z 11 plesalci svoje johannesburške skupine. Delo v živo spremljajo glasbeniki oziroma avtorji Tlale Makhene, Ann Masina, Leroy Mapholo in Nathi Shongwe. Koreografinja, ki je odraščala v okolju ljudstva Kosi, tako ni le združila različnih plesov, ampak je tudi preiskovala lastne izvore in označevalce identitete: kolektivne napeve in obrede, željo po žrtvovanju in daritvi.

"Žrtvovanje je plesna odslikava njene tsvanske dediščine, kar pomeni, da je to predvsem raziskovanje bolečine in trpljenja, ki si ga ljudje lahko medsebojno zadajo. A vendarle: z baletom prepleten energični ples ljudstva Tsvana, ki prepriča z obrednimi prvinami, silovitostjo in izrazitimi podobami, uspe ustvariti podobo čvrstega in homogenega kolektiva, ki neznosnost krutosti blaži s humorjem in obredi," so še navedli.

Kostumografijo je prispeval David Hutt.