Potem ko je Mestna občina Ljubljana (MOL) pretekli torek prevzela nekdanjo tovarno Rog v posest, tudi v tem tednu prihajajo javna pisma podpore avtonomni skupnosti, ki je v njej delovala. Foto: BoBo/Borut Živulović
Potem ko je Mestna občina Ljubljana (MOL) pretekli torek prevzela nekdanjo tovarno Rog v posest, tudi v tem tednu prihajajo javna pisma podpore avtonomni skupnosti, ki je v njej delovala. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Začelo se je rušenje nekdanjih tovarniških stavb Roga, pridržanih deset ljudi, popoldne protest

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je v pismu podpore avtonomni skupnosti, ki je delovala v Rogu, izrazil zgroženost "nad nasilno deložacijo ustvarjalk in ustvarjalcev iz Avtonomne tovarne Rog in uničenjem njihove opreme in stvaritev".

Številna leta "spodletelega dialoga"
Kot so še zapisali na oddelku za sociologijo, so "napad na Rog mestni uradniki skušali upravičiti s trditvijo, da so njegovi uporabniki in uporabnice zavračali dialog, s tem pa skušajo preusmeriti pozornost od dolgoletnega vsebinskega bistva spora. To je v tem, kakšne vsebine naj bi bile v prenovljenem Rogu".

Po mnenju podpisnikov pisma podpore mestna oblast ne razume razlike med alternativno urbano kulturo in kreativno industrijo, ki dela za kapital. Pozvali so jo, naj "po dolgih letih spodletelega dialoga o sporazumni deložaciji" začne z nekdanjimi uporabniki in uporabnicami Roga ter tudi s preostalo javnostjo na področju alternativne urbane kulture voditi dialog o vsebinah v načrtovanem Centru Rog.

Posnetek prvega dne rušenja na območju nekdanje tovarne Rog. Foto: BoBo/Borut Živulović
Posnetek prvega dne rušenja na območju nekdanje tovarne Rog. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ravnanje policije "navdaja s strahom"
V javnem pismu Pedagoškega inštituta pa lahko preberemo, da so zaskrbljeni nad ravnanjem MOL-a in načinom, s katerim "so se odločili zaključiti neuspešna pogajanja z uporabniki".

Sorodna novica "MOL, stran od Avtonomne Tovarne Rog!" Policisti uporabili solzivec.

Ravnanje policije ob prevzemu tovarne in nato ob petkovem javnem shodu v podporo Rogu jih "navdaja s strahom". Zapisali so še, da o vrsti pomembnih dejavnosti Roga priča tudi sodelovanje z inštitutom v okviru evropske mreže Sirius, namenjene vključevanju otrok in mladostnikov priseljencev v izobraževanje.

Po njihovi oceni se je MOL ob dogodkih v preteklem tednu odpovedal možnosti razvoja edinstvenega socialnega in kulturno-umetniškega prostora ter zamudil priložnost za iskanje in vzpostavljanje novih oblik sobivanja različnih praks in krepitve lokalne skupnosti, Ljubljana pa je zapravila možnost postati pionirsko mesto v novih oblikah grajenja skupnosti in dialogu z mladimi. Menijo tudi, da je MOL ob tem nedavnem dogajanju otrokom in mladim Ljubljane sporočil, da se konflikti rešujejo s prevlado argumenta moči in uporabo nasilja nad močjo argumentov.

Izključujoče uresničevanje kapitalsko-oblastniškega interesa
V pismu Feministične akcije FemA in Centra FemA – Zavoda za transformativne študije in delovanje pa lahko preberemo, da Mol predhodno ni poskrbel za ustrezno namestitev tistih, ki so v prostorih nekdanje tovarne Rog umetniško ustvarjali. Občina prav tako ni poskrbela za namestitev tistih, ki so opravljali socialne dejavnosti ter s tem v zaznavni meri zapolnili manko v delovanju državnih in mestnih upravnih oblasti.

Sorodna novica Občina nadaljuje rušitvena dela. Odvetnik rogovcev: Za nekatere ljudi ni pravne podlage za izgon.

"Namesto demokratičnega pristopa in izkazovanja kulture človekovih pravic smo lahko pričali izključujočemu uresničevanju kapitalsko-oblastniškega interesa. Njegova sredstva so postala poljubna, uporaba tudi zelo grobe sile za oblast ni več problem," so zapisali.

V njihovem pismu je mogoče prebrati še: "Če bi bilo v zasegu in uničenju Avtonomne tovarne Rog kaj družbeno konstruktivnega interesa, bi bila poleg vnaprejšnje eksplicitne ponudbe, kam v trenutku obnove z dejavnostmi, da bodo lahko izvajane v ustreznem okolju, nujna tudi takojšnja skrb za tiste, ki jim je Rog pomenil faktični dom in ne samo umetniške ali socialne delavnice".

Mestna občina Ljubljana (MOL) je 19. januarja ob prevzemu nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti, začela rušitvena dela. Območje, na katerem je načrtovana izgradnja Centra Rog, so izpraznili s pomočjo varnostnikov in policije. Prevzem je pospremil protest, v katerem je policija začasno pridržala 12 ljudi. Nato je 24. januarja okoli 500 nasprotnikov rušitve Roga in izselitve uporabnikov iz poslopja nasprotovanje izrazilo še s shodom od Prešernovega trga, mimo mestne hiše do Roga, kjer jim je dostop do območja preprečila policija.

Rog in alternative