Razstava velike krajine v slovenskem slikarstvu je kot del festivala Art Stays na ogled v Qcentru na Ptuju. Foto: Art Stays Ptuj
Razstava velike krajine v slovenskem slikarstvu je kot del festivala Art Stays na ogled v Qcentru na Ptuju. Foto: Art Stays Ptuj
Razstava Veliko je lepo, Art Stays Ptuj
Letošnji festival Art Stays nosi naslov Natur-al(l) in se osredotoča na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo ter posledicami človeškega malomarnega ravnanja z njo Foto: Art Stays Ptuj

Postavitev, ki sta jo postavila kustosa Dušan Fišer in Jernej Forbici, prvič na enem velikem razstavnem prostoru združuje dela, v katerih več kot štiridesetih slovenskih umetnikov vstopa v dialog z naravo.

Naslov razstave Veliko je lepo s podnaslovom Velika krajina v slovenskem slikarstvu se nanaša na monumentalnost formatov, ki je skupna vsem razstavljenim delom. Kustosa sta se osredotočila za dela ekstremnih dimenzij, ki se razširijo skoraj do arhitekturnih velikosti, da bi na tak način gledalcu omogočila lažje ponotranjenje videnega, še več, da bi z videnim sodeloval kot aktiven člen. Na ta način mu je omogočena drugačna percepcija lastne okolice, razmerja med seboj in prostorom.

Kot pojasnjujeta kustosa, razlog za odločitev za veliki format ni toliko estetske kot strateške narave. Njen namen je dimenzijska provokacija, ki občinstvo izzove k razmisleku o lastni majhnosti pred veličino narave, ne samo v naravnem, temveč tudi v razumskem kontekstu.

Ker se presenetljive moči narave ne da zmanjšati
Takšna slika ali fotografija sprožita razmislek o možnostih vzpostavitve odnosov, ki omogočajo povezanost z zemljo. Kot da nas želijo opomniti, da se presenetljive moči narave ne da zmanjšati, hkrati pa nam skozi ustvarjalnost in dojemanje lastnih ukrepov pomagajo razumeti, da smo del celote.

Na ogled so dela številnih vidnih likovnih ustvarjalcev pri nas, in sicer Aleksija Kobala, Emerika Bernarda, Franca Novinca, Janeza Hafnerja, Hermana Gvardjančiča, Metke Krašovec, Dušana Kirbiša, Joni Zakonjšek, Jureta Zadnikarja, Ganija Llalloshija, kolektiva IRWIN, Mirka Rajnarja, Borisa Jesiha, Karla Pečka, Marka Jakšeta, Uroša Weinbergerja, Mitja Ficka, Gregorja Pratnekerja, Ire Marušič, Miha Štruklja, Roberta Lozarja, Jurija Kalana, Jerneja Forbicija, Viktorja Rebernaka, Apolonije Simon, Albina Lugariča, Nikolaja Beera, Zmaga Jeraja, Simona Kajtne, Jožeta Slaka Đoke, Mita Gegiča, Tine Dobrajc, Polone Petek, Andraža Šalamuna, Sergeja Kapusa, Uroša Potočnika, Dušana Fišerja, Živka Marušiča, Saša Vrabiča, Dominika Mahniča, Igorja Banfija, Suzane Brborovič, Jasne Samarin, Duše Jesih, Maruše Šuštar, Silvestra Plotaysa Sicoeja in drugih.