Inštalacija naj bi ostala v zraku do 11. avgusta, a bodo razstavo zaradi pozitivnega odziva javnosti verjetno še podaljšali. Foto: EPA
Inštalacija naj bi ostala v zraku do 11. avgusta, a bodo razstavo zaradi pozitivnega odziva javnosti verjetno še podaljšali. Foto: EPA
Instalacija je v dobrem tednu dni "zakrivila" več tisoč objav na Instagramu. Foto: EPA
Instalacija je zasnovana tako, da ponuja zanimiv razgled z vsake strani. Foto: EPA

Umetniška instalacija Liquid Shard, ki je sestavljena iz holografskega materiala mylar in monofilamentov, se razteza na skoraj 1400 kvadratnih metrih nad trgom Perishing Square in bližnjim parkom; od daleč je videti kot kaka orjaška mitološka kača, ki se vije skozi zrak.

Idealen motiv za Instagram
"Tekočo črepinjo" je oblikoval in sestavil umetnik Patrick Shearn; nova losangeleška instalacija je že od konca julija, ko so jo odkrili, takojšnja uspešnica, neštetokrat ovekovečena na družabnih omrežjih ter magnet tako za domačine kot za turiste.

Umetnost mora med ljudi
Losangeleška občina si prizadeva pogosteje podpirati javne umetniške instalacije. Neprofitna organizacija Now Art LA, ki kurira javno umetnost v Los Angelesu, se je tako na Shearna obrnila s predlogom za instalacijo, ki bi dobila prostor v enem od parkov v centru mesta. "Hoteli smo eksponat v mestnem središču, na kraju, kjer se zbirajo ljudje, kjer bi naredil velik arhitekturni in prostorski vtis," je za Los Angeles Times komentirala Carmen Zella, soustanoviteljica organizacije Now Art LA.

Shearn je idejo razvil na 10-dnevni delavnici, ki so se je udeležili študentje z vsega sveta, tudi iz Turčije, Kuvajta, Egipta, Kitajske in Koreje. S pomočjo 3D-računalniških modelov so ocenili, kako se bo skulptura premikala in pregibala v vetru. Ogromno dela je bilo tudi s sestavljanjem: na tisoče kovinskih trakcev so pritrdili na mrežo iz sintetičnih vrvi.

Narava je nenehno gibanje
Navdih za projekt je Shearn iskal pri znanstveni metodologiji in pri naravnih lepotah. "Navdihuje me opazovanje narave in pa nenehni občutek, da se ves čas odvijajo procesi, ki jih ne razumemo oz. se jih niti ne zavedamo," je pojasnil umetnik, ki je tudi na čelu studia Poetic Kinetics. "Na koži občutiš sunek vetra in zdi se ti, da gre za nekaj majhnega. Ko pa vidiš inštalacijo, ozavestiš širše gibanje okrog sebe."

Od dinozavrov Jurskega parka do "Tekoče črepinje"
Shearn se sicer preživlja (tudi) z oblikovanjem orjaških začasnih skulptur za festivale, kot sta Burning Man ali Coachella; med drugim si je zamislil enajstmetrskega astronavta, orjaškega metulja in predimenzioniranega polža. Kariero je pravzaprav začel v zakulisju filmske industrije; pomagal je denimo graditi dinozavre za spektakel Jurski park. Izkušnje s t. i. animatroniko so mu pomagale tudi pri projektu Liquid Shard, ki je oblikovan tako, da se lahko premika z vetrom.