Maks naj bi do sredine prihodnjega leta zrasel na območju nekdanje tovarne Merinka na desnem bregu Drave. Kot prva tovrstna zgradba na postindustrijskem področju Studenci bo Maks postal katalizator urbane regeneracije celotne okolice, napovedujeta arhitekta Sadar in Vuga. Foto: www.sadarvuga.com
Maks naj bi do sredine prihodnjega leta zrasel na območju nekdanje tovarne Merinka na desnem bregu Drave. Kot prva tovrstna zgradba na postindustrijskem področju Studenci bo Maks postal katalizator urbane regeneracije celotne okolice, napovedujeta arhitekta Sadar in Vuga. Foto: www.sadarvuga.com
Tate Modern, eno najpomembnejših galerijskih hiš na svetu, so na južnem obrežju Temze na prelomu tisočletja odprli v stavbi nekdanje londonske elektrarne, izvirna postavitev pa je delo tedanjega direktorja galerije Larsa Nittveja. Foto: Tate Modern
Sledenje obrisu: Risbe iz zbirke Tate Gallery
Sledenje obrisu predstavlja okoli 150 umetniških del od 19. stoletja do danes, ki so jih ustvarili največji evropski in ameriški umetniki in nekateri manj poznani avtorji. Foto: www.maribor2012.eu

"Koncept predvideva razvoj črte oziroma spremembe v dojemanju risbe. Zato bodo vključena tudi majhna presenečenja, kot je na primer skulpturno delo, ki obravnava linijo na način, kot jo razume risba," pojasnjuje direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

Kdo-je-kdo 20. stoletja
Razstava Sledenje obrisu bo obsegala okoli 200 del različnih formatov. Koncept je zasnovala britanska stran, mariborska stran pa sodeluje pri izboru razstavljenih del. Po besedah direktorice bodo med drugim vključevala dela znanih umetnikov, kot so Paul Cézanne, Constantin Brancusi, Edgar Degas, Marcel Duchamp, Lucio Fontana, Gilbert & George, Alberto Giacometti, Joan Miró, Henry Moore, Pablo Picasso, Robert Rauschenberg, Richard Serra, Kurt Schwitters, JMW Turner in Andy Warhol.

Zveneča imena naj bi privabila množice
"Želimo si, da bi z novo galerijo v polni meri dopolnili program evropske prestolnice kulture (EPK). Mislim, da je tovrstna predstava evropske umetnosti pravi odgovor na začrtane smernice EPK, tudi v smislu nove podobe mesta, ki postaja novo kulturno središče in nova turistična destinacija," je pojasnila. Dodala je še, da je cilj razstave privabiti v novo UGM ne le domače občinstvo, ampak širše, "nekje 250, 300 kilometrov" od Maribora.

Postavitev Sledenje obrisu: Risbe iz zbirke Tate Gallery bo raziskovala neprecenljiva dela na papirju zbirke Tate Gallery in s tem radikalno transformacijo medija risbe skozi 20. stoletje, ko so številni umetniki tradicionalni koncept risbe podvrgli kritičnemu raziskovanju ter razširili razumevanje njenih medija. Razstava hoče seči onkraj institucionalnih definicij risbe kot medija in papirja kot osnovnega materialnega nosilca, da bi tako raziskala prehod linije s ploskve v realen prostor.

Za zdaj glavna zvezda EPK 2012: Maks
Novo UGM bodo postavili na območju nekdanje tekstilne tovarne na desnem bregu Drave, kjer je bilo sprva načrtovano Mariborsko kulturno središče (Maks) kot osrednji prireditveni prostor za EPK. Zaradi zapletov z lastniki zemljišča in madžarskimi arhitekti na Lentu, kjer je bila sprva predvidena nova galerija, ter nepripravljenosti države za sofinanciranje Maksa so se na mariborski občini na začetku tega leta odločili, da UGM spojijo z Maksom.

Direktorica UGM, mariborski podžupan Janez Ujčič in direktor družbe ZIM Matjaž Knez so 25. oktobra na Ruški cesti 45 v Mariboru položili temeljni kamen za skupen objekt. Graditi naj bi ga začeli prihodnji teden, stal pa naj bi najpozneje jeseni 2012.