Portret je Robin Sellick
posnel pred Irwinovim nastopom v Avstralskem živalskem vrtu. Foto: Narodna portretna galerija
Portret je Robin Sellick posnel pred Irwinovim nastopom v Avstralskem živalskem vrtu. Foto: Narodna portretna galerija
Portret Germaine Greer
Germaine Greer se je morala umakniti Irwinu. Foto: Spletna stran Jacqueline Mitelman

Zamenjal ga je prav portret moškega, za katerega je ob njegovi smrt znana feministka dejala, da se mu je živalski svet maščeval, saj naj bi Irwin slabo delal z živalmi in jim povzročal stres. Njene izjave so glasno odmevale v javnosti, toda zaposleni v galeriji v Canberri trdijo, da njene besede niso krive za zamenjavo na steni.

Greerova v depojih
Zaradi prostorske stiske lahko naenkrat v galeriji v Canberri visi le 100 portretov, zato jih nenehno menjavamo. Greerova je visela že pol leta, zato smo jo zamenjali z novo pridobitvijo - Irwinovo podobo. Zavedamo pa se, da je zamenjava precej ironična, so sporočili Avstralci. Narodna portretna galerija ima sicer v lasti dva portreta Greerove, ki velja za eno najbolj znanih feministk 20. stoletja, a trenutno sta oba shranjena v depojih.

Možnost, da se Greerova spet postavi na ogled, bo galerija dobila že naslednje leto, ko se bo galerija iz stare stavbe parlamenta preselila v novo zgradbo, ki bo imela dovolj sten, da bo naenkrat lahko razstavljenih 500 portretov.

Usoden je bil pik v srce
Irwina, ki pozira ob slonu, je pred fotoaparat postavil Robin Sellick. Ta septembra leta 2005 še ni slutil, da ne bo več veliko priložnosti za snemanje portretov lovca na krokodile in tv-voditelja, ki je septembra 2006 umrl zaradi pika morskega biča. Konica s strupeno bodico na repu ga je zadela neposredno v srce, zato mu kljub hitri pomoči niso mogli pomagati. Portret je avtor galeriji podaril decembra lani, pred nekaj dnevi pa ga je galerija tudi postavila na ogled.