Albertina je v zadnjih letih gostila številne odmevne razstave, med njimi leta 2010 tudi razstavo o Michelangelu. Foto: EPA
Albertina je v zadnjih letih gostila številne odmevne razstave, med njimi leta 2010 tudi razstavo o Michelangelu. Foto: EPA
Van Gogh, Albertina
Dunajski muzej je letos obiskalo več kot 650.000 obiskovalcev, s čimer so v muzeju zelo zadovoljni. Foto: EPA

Postavitev z naslovom Med Dürerjem in Napoleonom bo posvečena zgodovini zbirke in njenih ustanoviteljev, razstava Povečava pa bo tematizirala vpliv te Antonionijeve filmske klasike v fotografiji. Jeseni bosta na vrsti retrospektiva Arnulfa Rainerja in razstava Joana Miroja.

Presenetljivo odličen obisk retrospektive Gottfrieda Helnweina
Letošnje leto je priljubljeni muzej obiskalo 650.000 obiskovalcev. "Smo zadovoljni, ne morem pa reči, da prekipevamo od sreče," je dejal direktor muzeja Klaus Schröder. Za veliko uspešnico se je izkazala retrospektiva Gottfrieda Helnweina, na kateri so presenetljivo našteli kar 240.000 obiskovalcev in velja za najbolje sprejeto razstavo sodobne umetnosti v hiši.

Muzej Albertina je bil ustanovljen pred 238 leti. Čeprav v letu 2014 ne bodo praznovali okrogle obletnice, so se v muzeju vseeno odločili pripraviti razstavo, posvečeno življenju vojvode Alberta, ki je ustanovitelj zbirke. Razstavo, na kateri bodo na ogled dokumenti, nakit, srebrnina in drugi predmeti, pa tudi 200 najpomembnejših umetnin iz zbirke Albertine, bodo odprli 14. marca.

Film Povečava Michelangela Antonionija iz leta 1966 se je zapisal ne le v zgodovino filma, ampak tudi v zgodovino upodabljajoče umetnosti, meni Schröder. Razstava, ki jo bodo odprli 10. maja, bo prikazala njegov vpliv na fotografijo. Rojstni dan avstrijskega slikarja Arnulfa Reinerja, ta bo 8. decembra 2014 dopolnil 85 let, bodo v muzeju proslavili z razstavo, ki jo bodo odprli že 3. septembra. Razstava, ki bo združila okoli 100 slik, risb in objektov katalonskega slikarja Joana Miroja (1893-1983), pa bo vrata odprla 12. septembra.