Seznam nagrajencev je žirija zaradi kakovostnega ožjega izbora celo povečala na 50 nagrajenih fotografij. Foto: Robert Kruh
Seznam nagrajencev je žirija zaradi kakovostnega ožjega izbora celo povečala na 50 nagrajenih fotografij. Foto: Robert Kruh
Robert Kruh pravi, da najboljše fotografije nastanejo, kadar o njih niti ne razmišlja. Foto: RTV SLO

Odziv je bil, kot je za TV Slovenija poročala Živa Rogelj, izjemen: 970 fotografov (večina med njimi je amaterskih) je poslalo skoraj tri tisoč podob Slovenije, na spletnem portalu pa si je fotografije ogledalo 160 tisoč ljudi iz 57 držav. Zmagovalne podobe so danes razstavili v predsedniški palači v Ljubljani. "Naravne lepote so danost, kaj naredimo iz njih, pa je stvar človeškega genija. In ta na Slovenskem obstaja," je na odprtju predstave povedal predsednik Türk, ki je bil nad zmagovalno fotografijo menda navdušen.

Organizatorji načrtujejo tudi gostovanje zmagovalnih fotografij, ki zelo spominjajo na antologijsko oglaševalsko kampanjo Slovenija, moja dežela, v tujini: razstavili jih bodo ob Ženevskem jezeru, v Berlinu, Los Angelesu in še kje.

Žirijo je že ob prvem pregledu fotografij popolnoma prepričala fotografija ribičev ob reki Krki avtorja Roberta Kruha. Fotografijo "kot simfonija v zelenem prežema občutek harmonije med refleksi dreves in rečnimi travami izpod površja gladine reke in nežno, kot samo voda lahko, usmeri naš pogled do odseva na gladini, kjer sta našla svoj mir ribiča", lahko preberemo v obrazložitvi izbora zmagovalca.

Brez cerkvice na griču ni Slovenije in drugo mesto si je prislužil avtor Dare Brenko, ki je ta motiv posnel še posebej dovršeno. Slovenska idila je očitno fotografski motiv, ki bo ostal večni navdih za slovenske fotografe.

Tretje mesto pa je žirija namenila fotografiji jeklarja, proletarca, ki kljubuje recesiji zdajšnjega časa, ki jo je ustvaril Jani Novak. Poleg tega je fotografija kakovosten povzetek izhodiščnih kriterijev natečaja.