Potapljači si bodo ob raziskovanju morskega dna in opazovanju pestrega morskega življa ob obali Floride lahko hkrati ogledali tudi umetniška dela (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Potapljači si bodo ob raziskovanju morskega dna in opazovanju pestrega morskega življa ob obali Floride lahko hkrati ogledali tudi umetniška dela (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Floridski podvodni muzej bo prvi v ZDA. Foto: Reuters
Podvodni muzej se ob obali Floride na dnu pridružuje potopljenemu Jezusu in številnim ladjam. Foto: AP

V muzeju okoli dva kilometra pred severozahodno obalo državnega parka Grayton Beach na Floridi v ZDA je sedem skulptur, ki so postavljene na globini 18 metrov pod vodo. Vsa so dela ameriških umetnikov in deloma spominjajo na pomorstvo, je poročala nemška tiskovna agencija (DPA).

Podvodno raziskovanje modrih globin oceana je razburljivo že samo po sebi, zdaj pa bodo lahko potapljači doživeli nepozabno, saj si bodo ob raziskovanju morskega dna in opazovanju pestrega morskega življa lahko hkrati ogledali tudi umetniška dela.

Med njimi so propeler, hobotnica, ki jo je ustvarila glavna pobudnica muzeja Allison Wickey, skulptura potapljaške opreme morskega znanstvenika Jacquesa Cousteauja, pa tudi ananas, jelen in velikanska lobanja, ki jo je naredil umetnik Vince Tatum. Skulpture, ki naj bi jih menjali vsako leto, naj bi služile kot habitat za ribe ter spodbudile rast koral in ostrig.

Wickeyjeva je po poročanju spletnega CNN-a pojasnila, da je projekt podvodnega muzeja predlagala, misleč, da gre zgolj za zanimivo idejo, ki je ne bodo nikoli "pograbili", a se je zmotila. Odziv je bil namreč entuziastičen in v sodelovanju umetniškega zavezništva floridskega okrožja Walton (Cultural Arts Alliance of Walton County) in Združenja za umetne grebene Južni Walton (South Walton Artificial Reef Association) je začel nastajati muzej.

Skulpture dopolnjujejo morsko dno
V združenju so jim svetovali, kako postaviti skulpture, da bodo čim bolj koristile podvodnemu živalskemu svetu. "Povedali smo jim, kaj se sme v smislu materialov, velikosti in oblik, nato pa smo tudi poskrbeli za podvodno instalacijo skulptur," je pojasnil predsednik združenja Andy McAlexander in še posebej poudaril, da je prepovedana kakršna koli plastika in materiali, ki vsebujejo škodljive snovi.

McAlexander sprva ni bil navdušen nad idejo podvodnega muzeja. "Umetnost me ni nikoli pretirano zanimala, tako da sta me uspešnost in popularnost projekta močno presenetili," je odkrito priznal. "V muzeju sem se potapljal dvakrat in moram odkrito priznati, da sem se motil, projekt je zame postal prava inspiracija," je sklenil.

Potopljeni Jezus in letalonosilka
Blizu Floride je že od leta 1965 tudi skulptura Jezusa na približno osmih metrih pod morsko gladino. Gre za 1,8 metra visok bronasti kip, ki Kristusa prikazuje z rokami, iztegnjenimi proti površju.

Poleg tega je na tem območju potonilo 20 ladij. Zlasti razbitina ladje Hoyt S. Vandenberg je priljubljena destinacija potapljačev, obenem predstavlja drugi največji umetni greben na svetu. V Mehiškem zalivu pa leži tudi razbitina 280-metrske letalonosilke USS Oriskany, ki so jo med drugim uporabljali v korejski (1950–53) in vietnamski vojni (1965–75).