Virida Visconti je zadnja leta preživela v gradiču Pristava nad Stično. Umrla je leta 1407 in je pokopana v stiški baziliki. Foto: Urad vlade za komuniciranje
Virida Visconti je zadnja leta preživela v gradiču Pristava nad Stično. Umrla je leta 1407 in je pokopana v stiški baziliki. Foto: Urad vlade za komuniciranje

V Slovenskem verskem muzeju v Stični so ob 600. obletnici smrti vojvodinje Viride Visconti, dobrotnice stiškega samostana, ki je v Stični preživela zadnja leta življenja, pripravili razstavo z naslovom Vojvodinja Virida Visconti (Milano, 1351 - Stična, 1407): V tradiciji donatorstva cerkvenim ustanovam v Habsburški monarhiji. Razstava bo na ogled do 16. septembra, na Pristavi pa so odkrili še Viridino spominsko obeležje.

Donatorica in ustanoviteljica samostana
Virida Visconti, ki je zadnja leta preživela v gradiču Pristava nad Stično, je umrla leta 1407 in je pokopana v stiški baziliki. Pred tem je leta 1397 določila, naj menihi njo in njene prednike prištejejo med velike samostanske dobrotnike, med t.i. ustanovitelje. Viridino življenje bo na razstavi predstavljeno v besedi in sliki, pri čemer bo poudarek na njeni vlogi donatorice stiškemu samostanu.

V stiški baziliki je ohranjen del nekdanjega Viridinega nagrobnika z začetka 17. stoletja, na katerem je upodobljen grb družine Visconti in ki ga je dal izdelati vsestransko razgledan in umetnostno izobražen stiški opat Jakob Reinprecht v spomin na veliko dobrotnico stiškega samostana. Poleg zapisa smrti v Stiškem nekrologu je spomin na Virido oziroma gospo s Pristave ohranjen še v ljudskem izročilu, so ob razstavi zapisali v muzeju.