Foto: BoBo
Foto: BoBo

Informacijo o novem vršilcu dolžnosti so za STA potrdili v Moderni galeriji.

Robert Simonišek (1977) je študiral filozofijo in umetnostno zgodovino in zatem doktoriral na temo findesieclovske umetnosti. Najprej je deloval kot pesnik in kritik, pozneje tudi kot pisatelj in umetnostni zgodovinar. Leta 2016 je dobil Rožančevo nagrado za zbirko esejev Trk prostorov (LUD Literatura). Letos je bil imenovan v upravni odbor Prešernovega sklada.

Sorodna novica Po zrahljanih pogojih ministrstvo tretjič išče direktorja Moderne galerije

Razpis je odprt do 18. decembra
Ministrstvo za kulturo je v petek objavilo že tretji razpis za delovno mesto direktorja Moderne galerije, ki jo trenutno kot v. d. vodi Zdenka Badovinac, dolgoletna direktorica tega javnega zavoda.

Aktualni razpis za delovno mesto direktorja Moderne galerije je odprt do 18. decembra. Ministrstvo za kulturo ga je objavilo dan po tem, ko je vlada sprejela sklep o spremembi ustanovitvenega akta Moderne galerije.

Z njim so omehčali pogoje za delovno mesto direktorja. Doslej je bil na ta položaj lahko imenovan le nekdo, ki je imel najmanj pet let delovnih izkušenj s področja dela zavoda, po novem sklepu pa zadostuje, da ima kandidat najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih in pozna področje dela zavoda.

Sorodna novica Skrb vzbujajoči manevri ministrstva ob postopku imenovanja vodstva Moderne galerije

Stroka na področju umetnostne zgodovine in likovne umetnosti je konec oktobra izrazila zaskrbljenost zaradi dolgotrajnega procesa izbire vodstva Moderne galerije in namere ministrstva glede spremembe njenega ustanovitvenega akta.

"V interesu stroke in slovenske kulturne javnosti je, da Moderno galerijo kot eno ključnih nacionalnih likovnih institucij vodi strokovnjak, ki ima ustrezno izobrazbo s področja umetnostne zgodovine in pozna naravo dela umetnostnih ustanov," so med drugim zapisali v pozivu, naslovljenem na ministra za kulturo Vaska Simonitija.