Foto: AP
Foto: AP

Pisatelj velja tako za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja kot provokatorja.

Sorodna novica Salman Rushdie: "Imamo, kar si drugi želijo, in ne pustimo si tega vzeti."

Rushdie se je rodil v metropoli Mumbaj v letu indijske neodvisnosti kot sin uspešnega poslovneža. Nekoč je o svojem otroštvu v Indiji povedal, da mu je dalo zalogo "fantastičnih zgodb, čudovitih zgodb vseh vrst". Rushdiejev slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami.

Mednarodni preboj mu je prinesel roman Otroci polnoči, za katerega je leta 1981 prejel prestižno Bookerjevo nagrado. V romanu Rushdie pripoveduje zgodbo o ločitvi Indije od britanskega imperija, temelji pa na življenjskih zgodbah protagonistov, ki so rojeni v trenutku indijske neodvisnosti in obdarjeni z nadnaravnimi sposobnostmi.

Mednarodno prepoznavnost, a na drugačen način, mu je leta 1988 prinesel roman Satanski stihi, ki so ga nekateri muslimani obsodili kot bogokletnega, v več državah so proti knjigi potekali protesti. Polemika je dosegla vrhunec, ko je ajatola Homeini 14. februarja 1989 nad njim razglasil fatvo in s tem pozval k umoru Rushdieja in vseh, ki so bili vpleteni v distribucijo knjige. Marca 1989 je sledila prekinitev diplomatskih odnosov med Iranom in Veliko Britanijo, ki je Rushdieja tudi skrivala.

Pozneje je bil dejansko ubit japonski prevajalec njegovega romana, Rushdie sam pa se je bil prisiljen skriti in živeti desetletje s policijsko zaščito. Homeini je umrl v letu dni po izreku fatve. Rushdie danes ne potrebuje več telesnih stražarjev, a leta skrivanja so pustila sledi. To obdobje je opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Rushdie je objavil več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica razglasila za viteza. Pri svojih 75 letih za zdaj prav nič ne kaže, da se bo kmalu upokojil. Ravno nasprotno, vedno znova se vpleta v vroče družbene razprave, še poroča DPA.