Foto: Slowind
Foto: Slowind

Matej Šarc je bil od 2. aprila lani v. d. direktorja Slovenske filharmonije, na funkcijo pa je bil imenovan najdlje za eno leto. Minister za kulturo Vasko Simoniti ga je na ta položaj imenoval po tem, ko je sredi marca 2020 prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič s položaja razrešil Marjetico Mahne.

Sorodna novica Izdan je bil sklep o razrešitvi Marjetice Mahne s čela SF-ja

Ministrstvo za kulturo je razpis za direktorja Slovenske filharmonije objavilo 5. februarja letos, rok za prijave se je iztekel 19. februarja, nanj so se prijavili trije kandidati. Simoniti je Šarca na direktorski položaj imenoval za dobo petih let.

Šolanje in udejstvovanje tudi na nemških tleh
Leta 1965 rojen Matej Šarc je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Boža Rogelje, študij je nadaljeval še na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu pri slovitem oboistu Heinzu Holligerju. Bil je oboist Mlade nemške filharmonije in po končanem študiju tudi solooboist ter angleški hornist Freiburških filharmonikov. Za sabo ima tudi sodelovanje z Institutom za novo glasbo freiburške šole, kjer so izvedli številne skladbe sodobnih skladateljev.

Oboist, dirigent in umetniški vodja
Tudi po vrnitvi v Slovenijo se je posvetil sodobni glasbi, in sicer kot vodja pihalnega kvinteta Slowind, s katerim je ustvaril programe 20 izdaj festivalov Slowind, posvečenih sodobni glasbi. V preteklosti je bil tudi prvi oboist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, nato pa od leta 1995 solist oboist v Orkestru Slovenske filharmonije. Leta 2015 je ustanovil Filharmonični festival baročne glasbe in bil trikrat njegov umetniški vodja in dirigent.

Kot solist in komorni glasbenik se je predstavil na številnih koncertnih odrih Evrope, Avstralije, Kitajske, Mongolije, Japonske in obeh Amerik, navaja Slowindova spletna stran.

Izjava podpore RTV: Matej Šarc