Na razstavi so predstavljena dela Vesne Drnovšek, Mihe Eriča, Črtomirja Freliha, Matjaža Gedra, Svetlane Jakimovske - Rodić, Nataše Mirtič, Oliverja Pilića, Zore Stančič, Helene Tahir in Sonje Vulpes. Kustosinja razstave je Breda Škrjanec.

Slovenski umetniki na razstavi Sodobno = sveže v svojih umetniških praksah ustvarjajo podobe našega časa, ki so fluidne in multidisciplinarne tako v pristopu kot jeziku in raziskovanju. Večina premika meje grafičnega medija. Uporabljajo širok razpon tehničnih, formalnih in konceptualnih praks. Ne osredotočajo se le na tehnično znanje, saj dela razkrivajo različne stopnje njihovega ustvarjalnega procesa. Vsak ima poseben in interdisciplinaren pristop, ki združuje tradicionalne metode tiskanja z različnimi mediji in predstavitvenimi strategijami.

Izbor umetnikov in njihovih del je kustosinja Breda Škrjanec oprla na tematske in konceptualne smernice, ki se pojavljajo v sodobni grafiki kot tudi v umetnosti na splošno. Umetnine se odzivajo na globalni politični preobrat, izražen v militantnosti in/ali vzponu avtoritarnih režimov, ali pa s posebnim poudarkom na spolu in drugačnosti raziskujejo, kako strukture moči v družbi oblikujejo identiteto.

Druga pomembna tema se nanaša na krajino, ekologijo in načine, kako se ljudje odzivajo na okoljske izzive antropocena. Nenazadnje umetniki uporabljajo tisk za ustvarjanje bolj introspektivnih del, ki raziskujejo teme, kot so spomin, zaznavanje, psihološka stanja in nostalgija.

Letošnje gostovanje razstave Sodobno = sveže, ki je pred Srbijo gostovala že na Kitajskem, se bo končalo v Bosni in Hercegovini, kjer bo v Franjevačkem muzeju in galeriji Gorica Livno na ogled med 10. novembrom in 31. januarjem 2023.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru načrtujejo, da bo prihodnje leto razstava gostovalo v več slovenskih mestih ter v ciprski prestolnici Nikozij.