Delni pogled na poslikavo na njeni prvotni lokaciji. Foto: Reuters
Delni pogled na poslikavo na njeni prvotni lokaciji. Foto: Reuters

Gre za poslikavo Season's Greetings (Lepe praznike), ki se je pred božičem leta 2018 čez noč pojavila v kraju Port Talbot na zidu garaže jeklarja Iana Lewisa. Banksy je na njej upodobil toplo oblečenega dečka, ki ima iztegnjen jezik in roke, pripravljene na ulov snežink.

Svarilo lokalnim onesnaževalcem
Vendar prvi vtis vara, saj je namreč na drugem vogalu zgradbe še drugi del poslikave, ki razkrije, da so snežinke pravzaprav pepel iz industrijskega zaboja. V Port Talbotu, ki leži na robu zaliva Swansea, stoji namreč ena največjih jeklarn na svetu, območje pa ima težave z onesnaženjem zraka.

Pogled na celotno poslikavo. Foto: AP
Pogled na celotno poslikavo. Foto: AP

Banksy je avtorstvo potrdil na svoj že utečeni način, saj je na svoji spletni strani objavil posnetek poslikave in ga podložil z božično pesmijo Little Snowflake (Mala snežinka). Njegovo delo si je takrat v zgolj mesecu dni prišlo ogledat okoli 20 tisoč ljudi, zaradi česar so se pojavili pomisleki glede varnosti poslikave, ki je sploh edino Banksyjevo delo v Walesu.

Šestmestni znesek za Lepe praznike
Že januarja 2019 je nato poslikavo kupil trgovec z umetninami, galerist in izvedenec za Banksyjeva dela John Bradler in zanjo odštel šestmestni znesek. Delo so nato z garaže preselili v prazno prodajalno v zgradbi Ty'r Orsaf, ki prav tako stoji v Port Talbotu – selitev pa je financirala valižanska oblast. Bradler pa naj bi se ob nakupu dejansko zavezal, da bo umetnino še vsaj dve ali tri leta obdržal v Port Talbotu. Dodal je še, da je lastnik garaže, na kateri je bila prvotno, odbil višje ponudbe v zameno za to, da umetnino obdrži v domačem kraju.

"Nisem spodbudil odstranitve Banksyja"
Brandler je zdaj glede napovedane odstranitve poslikave iz Port Talbota za BBC povedal, da mu je okrožni svet "vsilil" svojo odločitev. Svet pa je nato sporočil, da se dogovor o zadržanju poslikave v zgradbi Ty'r Orsaf izteče 14. januarja prihodnje leto in da bo po tem zapustila Port Talbot. Ob tem so se lastniku zahvalili, da jim jo je posodil in omogočil, da je bila postavljena na ogled javnosti. "Prihodnost Lepih praznikov je zdaj seveda stvar gospoda Brandlerja," so še sporočili po pisanju BBC-ja.

Brandler pa je dejal, da ga je okrožni svet seznanil, da mu ni preostalo drugega, kot da odstrani poslikavo do 14. januarja, ker je na tem območju "veliko povpraševanje po poslovnih prostorih". Dodal je, da "ne glede na to, ali Banksy zapusti Wales in gre v Peterborough ali na več drugih lokacij, ki so izrazile željo, da bi ga imele, mi je odločitev vsilil okrožni svet. Nisem spodbudil odstranitve Banksyja, temveč okrožni svet, in želim jim kar največji uspeh s komercialnimi prostori v mestu." Lewis, na čigar garaži se je poslikava s pepelom posutega dečka prvotno pojavila, pa je dejal, da bi bila velika "škoda", če bo delo zapustilo lokalno območje.