Foto:
Foto:

Tema srečanja je Nova vloga in odgovornost ministrov za kulturo v spodbujanju medkulturnega dialoga in upoštevanju kulturne raznolikosti.

Po uvodnem srečanju razprava
Po včerajšnjem uvodnem srečanju, ko sta udeležence konference pozdravila hrvaški minister za kulturo Antun Vujić in Katherine Roth iz Sveta Evrope, so danes začeli razpravo.

Rihterjeva predstavila stališča Slovenije
Ministrica Rihterjeva je predstavila stališče Slovenije, govorila pa je o kulturni politiki, zaščiti individualne identitete in politiki multikulturalizma. Posebej pa je opozorila na problem uveljavljanja individualne identitete pripadnikov manjšin.

V svojem prispevku je ministrica opozorila tudi na nove komunikacijske tehnologije, ki posamezniku omogočajo, da deluje kot nosilec kulturne identitete, kjer koli živi.

Sprejetje deklaracije o prihodnjem evropskem sodelovanju v kulturi
Tridnevno srečanje se bo končalo jutri, ko bodo udeleženci - dvajset ministrov za kulturo in
visokih predstavnikov 48 evropskih držav - sprejeli politično deklaracijo o prihodnjem evropskem sodelovanju v kulturi.

Dialog in spoštovanje različnosti
Namen konference je oblikovanje deklaracije o medkulturnem dialogu in preprečevanju sporov. Deklaracija naj bi opredelila vlogo in odgovornost ministrov za kulturo pri izgradnji medkulturne družbe, ki bi temeljila na dialogu in spoštovanju različnosti. Ministri tako razpravljajo predvsem o možnostih za spodbujanje stikov med različnimi skupnostmi ne glede na barvo kože, versko prepričanje, spol ali tradicijo

Uradno odprtje s popoldanskim zasedanjem
Konferenca se je uradno odprla 20. 11. s popoldanskim zasedanjem, na katerem je govorila tudi namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer - Buquicchio.