Danes ob 19.00 se bo v Firencah začelo 24-urno maratonsko branje Božanske komedije v družbi priznanih igralcev in igralk.

Dante se je leta 1265 rodil v Firencah; pokopali so ga leta 1321 v Raveni. Letos sta se 700. obletnici smrti poklonila tako italijanski predsednik Mattarella kot tudi papež Frančišek. Papež je zapisal, da pesnik ostaja
Dante se je leta 1265 rodil v Firencah; pokopali so ga leta 1321 v Raveni. Letos sta se 700. obletnici smrti poklonila tako italijanski predsednik Mattarella kot tudi papež Frančišek. Papež je zapisal, da pesnik ostaja "prerok upanja in priča človeškemu hrepenenju po sreči", še posebej "v tem trenutku v času". Mattarella je za časopis Corriere della Sera komentiral: "Božanska komedija nas še danes privlači in čudi, ker govori o nas, o najgloblji biti človeka, kjer bivajo naše šibkosti, neuspehi, dostojanstvo in velikodušnost." Foto: Reuters

V Dantejevih rodnih Firencah bodo 700. obletnico njegove smrti danes simbolično zaznamovali z oglašanjem zvonov na trgu pred muzejem Dantejeva hiša. Nato se bo začelo maratonsko branje Speaking Dante, ki bo potekalo v angleščini, mogoče pa ga bo spremljati tudi po spletu. Pri branju bo sodelovalo 25 priznanih igralskih imen, med katerimi bodo Helen Mirren, Ralph Fiennes, Rupert Everett, Rupert Mason in Dominic West, piše na spletni strani, ki so jo v Firencah postavili ob letošnji Dantejevi obletnici. Branje bodo sklenili v torek, prav tako ob 19.00.

V torek bodo v Dantejevi hiši, muzeju, ki stoji na kraju pesnikovega rojstva, odprli novo multimedijsko postavitev, ki bo obiskovalce popeljala skozi Dantejevo življenje in delo. Postavitev poleg številnih zaslonov na dotik vključuje tudi t. i. potopitveni sobi.

Živahno tudi v Ravenni
Veliki pesnik srednjega veka in pripadnik sladkega novega sloga je sicer umrl v Ravenni. V tem mestu so praznovanje začeli že dopoldne, z branjem prvega speva Pekla pred Dantejevim grobom, pri pripravi dogodka pa so sodelovali z lokalnimi šolami. Italijanska pošta bo v torek izdala jubilejno serijo znamk.

Sorodna novica Dante in pater Romuald: kaj je skupno očetoma italijanskega jezika in slovenske dramatike?

Tudi v Sloveniji se bomo spomnili Danteja
Velikega pesnika se bodo spomnili tudi v Sloveniji. Na 3. programu Radia Slovenija – Ars bo denimo nocojšnji Ars teatralis posvečen 700. obletnici smrti Danteja Alighierija in 300. obletnici uprizoritve škofjeloškega pasijona po besedilu patra Romualda. Idejni vodja cikla Ars teatralis in režiser literarnega večera Odrešenje in onkraj je Alen Jelen, scenarij pa je delo Mateja Venierja.

V Novem mestu pa bodo v sodelovanju z založbo Goga v torek odprli razstavo 700 let Božanske komedije podiplomskih študentk in študentov smeri Ilustracija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Mentorica Suzi Bricelj je ob razstavi zapisala: "V vseh teh in mnogih drugih mogočih branjih Božanske komedije so (študenti) prepoznali misli in sporočila, ki presegajo stoletja in zaradi katerih verjamemo, da Dante, tudi po 700 letih, ostaja naš sodobnik."

Dante se je nato selil iz enega mesta v drugo. O njegovem življenju je relativno malo znanega, svojo mojstrovino Božansko komedijo, namišljeno potovanje skozi pekel, vice in nebesa, pa naj bi končal le malo pred svojo smrtjo leta 1321. Osrednja tema dela je izgnanstvo, delo pa mu je ponudilo tudi priložnost, da je nekoliko poravnal politične račune ‒ v peklu je namreč našel mesto za Bonifacija VIII. in druge svoje sovražnike. Foto: Reuters
Dante se je nato selil iz enega mesta v drugo. O njegovem življenju je relativno malo znanega, svojo mojstrovino Božansko komedijo, namišljeno potovanje skozi pekel, vice in nebesa, pa naj bi končal le malo pred svojo smrtjo leta 1321. Osrednja tema dela je izgnanstvo, delo pa mu je ponudilo tudi priložnost, da je nekoliko poravnal politične račune ‒ v peklu je namreč našel mesto za Bonifacija VIII. in druge svoje sovražnike. Foto: Reuters

Oče italijanskega jezika, krona italijanske književnosti
Dante Alighieri se je rodil v notarski družini 14. maja 1265 v Firencah. To je bilo obdobje, ko so mesto pretresali strankarski boji med pripadniki papeža in cesarja. V zgodnjem otroštvu je izgubil očeta in mater.

Že kot otroka ga je doletelo še eno usodno srečanje: komaj devet let star je prvič uzrl hčer florentinskega bankirja Beatrice Portinari. Ponovno jo je srečal, ko mu je bilo 18 let in je bila Beatrice že poročena. Po njeni zgodnji smrti je Dante leta 1292 začel pisati pesniško avtobiografijo Novo življenje, ki danes prav tako velja za njegovo veliko delo. V njem je v obliki 31 sonetov in kancon poveličeval Beatrice in ljubezen, ki jo je gojil do nje.

Prav v sklepnem delu Novega življenja je Dante, katerega poezijo je določal sladki novi slog, napovedal delo, ki še bolj slavi usodno Beatrice in velja danes za njegovo glavno delo – Božansko komedijo. Pesnil ga je med letoma 1307 in 1313. Versko-alegorični ep, ki z nazornimi podobami pokaže, da je življenjski cilj končno srečanje z Bogom, je razdeljen na tri dele: Pekel, Vice in Raj. Pesnik v družbi Vergila in Beatrice potuje po onostranstvu ter srečuje številne zgodovinske in mitološke osebe, piše v prvem delu Albuma svetovnih književnikov.

Dante je pisal v latinščini in italijanščini. V latinščini naj bi ustvarjal predvsem filozofsko-znanstvena dela in komentarje, v italijanščini pa poezijo. Zelo pomembna je njegova razprava De volgari eloquentia, v kateri se posveča italijanskemu pesniškemu jeziku. Danteja skupaj s Francescom Petrarco in Giovannijem Boccacciom uvrščajo med "tri krone" italijanske književnosti.

Poročen je bil z Gemmo Donati, s katero je po različnih virih imel najmanj tri otroke. Potem ko se je vpletel v politiko, je bil dosmrtno izgnan iz Firenc. Preostanek življenja je preživel po več mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer naj bi umrl v noči s 13. na 14. september 1321. V Ravenni je tudi pokopan.