Slika Brez naslova (Rim). Foto: EPA
Slika Brez naslova (Rim). Foto: EPA

Slika iz njegove slavne serije Blackboard bo na dražbi 12. maja pri dražbeni hiši Sotheby's. V času umetnikovega življenja so njegove slike redko presegle vrednost milijon dolarjev, kar pa se je močno spremenilo po njegovi smrti leta 2011.

Twomblyjevo delo bodo na večerni prodaji sodobne umetnosti ponudili z največjimi umetniškimi imeni 20. in 21. stoletja, kot so Jean-Michel Basquiat, Willem de Kooning in Robert Colescott, poroča portal Artdaily.

Rekordna prodaja umetnine Brez naslova (New York City)
Slika je bila nekoč del zbirke Saatchi, zdaj pa je bila že skoraj 30 let v zasebni lasti. Od rekordne prodaje njegove umetnine Brez naslova (New York City) za 70,5 milijona dolarjev velja za najboljši primerek Twomblyjeve serije, ki bo ponujen na dražbi.

Sorodna novica Slovo velikega ameriškega slikarja Cyja Twomblyja

Umetnikove slike so pretežno velikih formatov, svobodnih potez, z značilnostmi kaligrafije in grafitov ter večinoma sive, porjavele in umazano bele barve.

Edwin Parker Twombly se je rodil leta 1928 v ameriški zvezni državi Virginia, vzdevek Cy pa je dobil po očetu, nekdanjem igralcu bejzbola za klub Chicago White Sox, ki so ga Cy začeli klicati zaradi pevca, znanega pod imenom 'Cyclone' Young. Vzdevek se je nato prenesel tudi na Twomblyja mlajšega.

Študiral je na Black Mountain Collegeu v bližini Ashevilla v Severni Karolini. Od leta 1957 je živel v Italiji. Umrl je leta 2011 v Rimu.

Dobil je zlatega leva na Beneškem bienalu
Twombly je za svoje delo prejel številne nagrade, postal je tudi vitez francoske legije časti. Naslov so mu podelili na odkritju slike na stropu Louvra. Leta 1998 je dobil najvišje in najuglednejše japonsko umetniško priznanje, nagrado praemium imperiale, namenjeno področjem, na katerih ne podeljujejo Nobelovih nagrad. Leta 2001 je dobil uglednega zlatega leva na Beneškem bienalu.