Mestna občina Ljubljana je objavila razpis za izvajalca, ki bo rekonstrukcijo Plečnikovega avditorija postavil po načrtih arhitekturnega ateljeja Medprostor.

Pogled na avditorij z uprizoritvenega prostora. Foto: Medprostor
Pogled na avditorij z uprizoritvenega prostora. Foto: Medprostor

Ljubljana je torej že lep čas ob dve konstrukciji, ki sta stali vsaka na svojem koncu Tivolija: na eni znameniti Jakopičev paviljon, za Tivolskim gradom pa Plečnikov avditorij.

Plečnik ga je na jasi načrtoval leta 1933. Na zahod, kjer se naravno rahlo dviguje, so bile umeščene lesene tribune, peščen oder pa se je s pogledi odpiral proti mestu. Na vrhu lesenih tribun je bil vodnjak, ki so ga pozneje prestavili na Ribji trg ob Ljubljanico. Danes je viden le še temelj vodnjaka, je zapisano v projektni dokumentaciji PZI – elementi za izvedbo, ki so jo pripravili v arhitekturnem biroju Medprostor.

Danes je jasa za Tivolskim gradom obdana z visokoraslimi drevesi in rastiščem zaščitenih rastlin, kar bo predviden projekt ohranil. Projekt predvideva leseno tribuno na jekleni konstrukciji, ki so jo začrtali v njenem nekdanjem obsegu in na njeni nekdanji lokaciji. Za leseno tribuno so izbrali macesen, na mestu nekdanjega vodnjaka predlagajo prostorsko oblikovano plastiko.

Pogled na avditorij s poti Pod turnom. Foto: Medprostor
Pogled na avditorij s poti Pod turnom. Foto: Medprostor

Oder poletnega gledališča v Tivoliju je zamišljen kot utrjena, redno košena zelena površina z lesenim robnikom. Dostop do tribun in odra je predviden v zgornjem vogalu odra. Pot je zamišljena kot utrjena travnata površina, ki se poveže z lesenim "mostičem", ki premošča že urejen jarek za odvodnjavanje meteornih vod in se izteče na urejeno peščeno pot proti Švicariji.

Kot je razvidno iz razpisa, rekonstrukcija Plečnikovega avditorija vključuje gradbeno-obrtniška dela, inštalacijska dela ter dobavo in montažo opreme.

Po navedbah MOL-a bo imel izbrani izvajalec predvidoma pol leta časa za izvedbo vseh potrebnih del in dokončanje avditorija. Po njihovi oceni bo ta končan do konca poletja.