Foto: Marko Kumer
Foto: Marko Kumer

Mladi umetnici Andreja Pogačar in Marta Bartolj sta si takole zamislili postavitev razstave Minevanja v Galeriji Pogled: "V razstavi se združijo ilustracije in različno velika svetila, izdelana iz odpadnega papirja (osebni zapiski, nosilci minulih zgodb). Postavitev v prostoru je izvedena v obliki kotičkov, v prostor se umestijo bela klop (stoli), ki simbolizira točko, prostor za postanek, premislek ali odmor za obiskovalca. Svetila v prostoru ustvarjajo skrivnostno, skoraj mistično ozračje. S svetlobo, ki pada na ilustracije, se odkrivajo zgodbe, krogotok rojstva in smrti ter spremembe, ki so stalnica vsakdana. Kot zanimivost se delo ilustratorke spremeni v digitalno tiskan element, ki ga je mogoče reproducirati neomejeno, delo industrijske oblikovalke pa so unikatni ročni izdelki, ki nikoli niso ponovljivi v popolnoma enaki obliki."

Foto: Marko Kumer
Foto: Marko Kumer

Kustosinja razstave Saša Bučan je v razstavni zloženki takole povzela, kaj druži umetnici: "Prav narava je vez, ki povezuje obe avtorici. Na eni strani je to ilustratorka, ki ji narava pravzaprav pomeni večni navdih, večno je tista, ki napolni njeno domišljijo, ki ustvarja vselej nove podobe, ki razveseljujejo otroke in ki vzbujajo otroka v nas, odraslih. Mehkoba, s katero nas pobožajo Martine podobe, so roke, ki nam v življenju prepogosto predstavljajo manko in nas pripeljejo do primarne želje, da bi z otroškimi očmi lahko vsaj še kdaj videli in vprašali. Andreja s svojimi svetlobnimi telesi, sestavljenimi iz odpadnega papirja, ki se kopiči v njenem osebnem arhivu in ki ga predela v uporabno in estetsko luč, pravzaprav tudi spregovori o naravi, o ljubezni do nje, o njeni povezanosti z njo in z njenim varovanjem tako, da staro postane novo: reciklirano postane objekt, ki osvetli novo – Martine zgodbe, ki dobijo skupaj s svetlobo dodatno pomenljivost. Hkrati pa perforirana svetlobna telesa zaradi materiala, ki je vpet v samo lupino, opozarjajo na neustavljivo spreminjanje in minevanje, na življenje in smrt, ki po inerciji vrtita vso živost našega planeta."

Foto: Marko Kumer
Foto: Marko Kumer

Marta Bartolj je ilustratorka. Leta 2011 je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, leta 2016 pa je na podiplomskem študiju na ALUO-u zaključila magistrski študij in za magistrsko delo (avtorsko knjigo) prejela študentsko nagrado ALUO-a. Ta prva avtorska knjiga je z naslovom Kje si? izšla leta 2018 pri Miš založbi in zanjo še isto leto v okviru nagrad Kristine Brenkove prejela priznanje za izvrstno slikanico brez besedila. Leta 2021 je knjiga Every Little Kindness med Editor’s pick na Amazonu, nato med najboljšimi 20 knjigami za otroke na Amazonu za 2021, v reviji People Magazine pa med 10 najboljšimi knjigami leta 2021. Leta 2022 knjiga prejme ameriško nagrado Ezra Jack Keats Honor Award.

Andreja Pogačar je industrijska oblikovalka. Zaključuje doktorski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti s področja trajnostne embalaže, magistrirala je na ALUO-u, kjer je za magistrsko delo prejela Prešernovo študentsko nagrado. Bila je večkrat nagrajena na področju inovativne embalaže in je tudi ustanoviteljica zagonskega podjetja DodoPack, d. o. o., Rada raziskuje ponovno uporabo odsluženega materiala in iz njega ustvarja nove izdelke.

Razstava bo v Galeriji Pogled v Kamniku na ogled do konca avgusta.

Oglejte si še film Vladimirja Ristića o razstavi: