Christopher Walken je v vlogi Franka v seriji Izobčenci z belo barvo prepleskal originalen Banksyjev grafit. Foto: Reuters
Christopher Walken je v vlogi Franka v seriji Izobčenci z belo barvo prepleskal originalen Banksyjev grafit. Foto: Reuters

The Rat ali Podgana je znani ulični grafit, ki upodablja podgano, stoječo na pločevinki razpršila za grafite, medtem ko na drugi pokončni pločevinki s tačko stiska pršilo in na steno izpiše besedo BANKSY.

Kot kaže, znanega grafita za vedno ni več, kar so potrdili tudi ustvarjalci BBC-jeve drame The Outlaws ali Izobčenci. Ali je šlo za dober marketing ali dogovor z umetnikom, ni znano.

A dejstvo je, da je bil grafit eden Banksyjevih prvih del, saj so serijo snemali v Bristolu v Angliji. Ravno tam so v preteklosti odkrili več muralov tega umetnika, zaradi česar se je tudi pojavila domneva, da naj bi bil grafitar ravno iz tega mesta.

Christopher Walken v drami uprizarja enega od kršilcev zakona in reda, ki je s sotrpini vključen v prevzgojni program družbenokoristnega dela.

V zadnjem delu epizode, predvajane prejšnji teden na BBC iPlayerju, je skupina prestopnikov ravno končevala služenje roka, in sicer tako, da so opravili še zadnje družbenokoristno delo – pleskanje grafitov z zidov.

Prestopnik Frank, ki ga upodablja Walken, ob najdbi podgane s pršilom in oranžnim napisom BANKSY, o tem opozori svojo nadrejeno. Ta mu odgovori, da je dobila ukaz, da morajo "prebarvati vse grafite, zato se podvizaj".

"A ta je resnično dober," ji odgovori Walken. "Manj čvekanja, več barvanja," mu odgovori nadzorna policistka Diana, ki jo igra Jessica Gunning.

Walken skomigne z rameni in z belo barvo za vedno izbriše Banksyjev grafit.

"Lahko potrdimo, da je bilo umetniško delo, ki ga na koncu serije Izobčenci prebarva Christopher Walken, originalno Banksyjevo delo, ki je zdaj uničeno," so po poročanju CNN-a sporočili ustvarjalci serije.

Ljubezen v smetnjaku, razrezano Banksyjevo delo, je bilo prodano za vrtoglavih 21,9 milijona dolarjev. Foto: EPA
Ljubezen v smetnjaku, razrezano Banksyjevo delo, je bilo prodano za vrtoglavih 21,9 milijona dolarjev. Foto: EPA

Kot kaže, pa je Banksy zadnje čase razpoložen k samouničevanju svojega dela.

Leta 2018 je bil svet šokiran, ko se je Deklica z rdečim balonom tik po prodaji na dražbi v Sothebys' v Londonu razrezala. Pred očmi gledalcev je spolzela skozi rezalnik, skrit v okvirju slike. Umetnikov agent je takrat dejal, da Banksy slike ni hotel uničiti, ampak da je s tem ustvaril novo delo.

In to je resnično dobilo novo ime Ljubezen v smetnjaku (Love is in the Bin), ki so jo oktobra letos prodali za skoraj 20-kratnik cene izvirnika. Novi kupec je zanjo odštel 21,9 milijona evrov, rekordni znesek za kako delo tega britanskega umetnika.