Sklepno slovesnost enega najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri so v neposrednem prenosu predvajali na Facebookovem profilu Obalnih galerij Piran. Nastopila bosta Godalni kvartet Feguš in plesalka Eva Jankovich.

Renata Pentek-Šimoković,  Insieme, united, united Europe. Foto: Ex-tempore Piran
Renata Pentek-Šimoković, Insieme, united, united Europe. Foto: Ex-tempore Piran

Dogodek, ki ga letos prirejajo že 55., je prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji, saj že več kot 50 let bogati kulturni utrip tega turističnega kraja. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav.

O letošnjih likovnih delih presoja mednarodna strokovna žirija v sestavi Ketrin Miličević Mijošek, Aurore Fonda in Petje Grafenauer.

Opravila je izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih in podelila več različnih nagrad, med temi tudi prestižni grand prix v vrednosti 2000 evrov. Organizatorji so ob tem poudarili naklonjenost zvestih zbirateljev, ki so se kljub posebnim razmeram zaradi covida-19 tudi letos odzvali.

Lara Papov, Best Content. Foto: Ex-tempore Piran
Lara Papov, Best Content. Foto: Ex-tempore Piran

Grand prix, najvišjo odkupno nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je po izboru žirije prejela Renata Pentek-Šimoković za sliko z naslovom Insieme, united, united Europe. "V času politične negotovosti Evropske unije delo hrvaške umetniice z ironičnim pristopom direktno nagovarja spremenljivo družbeno stanje, ki lahko vzplamti v vsakem trenutku. Vsebina je predstavljena tako, da prek estetike privlačnosti posreduje neprijetno ost," beremo v obrazložitvi.

Veliko odkupno nagrado prejme Milena Roštohar, nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, pa Lara Popov, ki s tem prejme samostojno razstavo v piranski Galeriji Herman Pečarič. V obrazložitvi je žirija zapisala, da delo odlikuje zanimiva konceptualna naravnanost, v kateri združi banalni ready made s podobo morja, s sladko vsebino vred, v repetitivno podobo. Morska veduta je tako posodobljena, povezana z množično potrošnjo in znova aktualna.

Veliki hotelski nagradi prejmeta Dagmar Breschan in Barbara Kastelec. Nagradi za delo na papirju sta šli Tini Konec in Tihani Karlović. Dobitniki treh posebnih nagrad, ki jih izbirajo zbiralci sami, so Monika Slemc, Matjaž Borovničar in Tea Kralj. Malo odkupno nagrado prejme Goranka Supin. Velike odkupne nagrade pa Nataša Bezić, Vasko Vidmar, Igor Banfi, Jože Kotar in Simon Kastelic. Nagrado otroci do 15 let, prejme Pia Beganović, učenka 3. razreda osnovne šole.

Na LV. mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 238 udeležencev, oddanih je bilo 204 likovnih del. Žirija je za razstavo, ki je postavljena v Mestni galeriji Piran in Razstavišču Monfort v Portorožu, izbrala 96 likovnih del. Foto: Ex-tempore Piran
Na LV. mednarodni slikarski ex-tempore se je prijavilo 238 udeležencev, oddanih je bilo 204 likovnih del. Žirija je za razstavo, ki je postavljena v Mestni galeriji Piran in Razstavišču Monfort v Portorožu, izbrala 96 likovnih del. Foto: Ex-tempore Piran

Razstavi del, nastalih v okviru letošnjega festivala Ex-tempora, bosta do vključno 18. oktobra na ogled v Galeriji Monfort v Portorožu in v Mestni galeriji Piran.