Zdaj so mu na berlinski umetnostni akademiji posvetili razstavo, naslovljeno John Heartfield - Fotografija plus dinamit. Postavitev razkriva mnoge fasete dela vizualnega umetnika, dejavnega na področjih od knjižnega oblikovanja in oglaševanja do političnega tiska, scenografije, fotografije in animiranega filma.

Stvaritve tega Berlinčana z rojstnim imenom Helmut Herzfeld so vse do danes velikega evropskega pomena in niso izgubile svoje eksplozivne moči, so zapisali v napovedi razstave, ki jo je mogoče obiskati do 23. avgusta.

Skozi razstavo John Heartfield - Fotografija plus dinamit se je mogoče sprehoditi tudi virtualno.

Pionir tehnike fotomontaže
Postavitev se poglablja predvsem v Heartfieldove metode uporabe močnega podobja v zelo različnih kontekstih in osvetljuje njegove ustvarjalne postopke. Razstavljena dela in dokumenti, ki javnosti prej niso bili znani, razodevajo Heartfieldovo kompleksno polje referenc, kamor so sodili Bertolt Brecht, George Grosz, Wieland Herzfelde in Erwin Piscator.

Poleg virtualnega sprehoda skozi razstavo je mogoče brskati tudi po Heartfieldovem digitalnem katalogu z več kot 6000 kosi gradiva.

V katalog vključena dela pričajo o življenju in vplivu Johna Heartfielda ter dajejo nove impulze razpravi o tem avtorju politično angažirane umetnosti. Njegovo zapuščino, ki jo hrani prav berlinska umetnostna akademija, so digitalizirali in tako zdaj ta javno dostopni katalog vsebuje več kot 6000 del njegovega vizualnega opusa. Tako so na ogled številna do zdaj javnosti neznana dela.

Tudi za Laibach navdihujoč umetnik
Reference na njegove stvaritve so prisotne pri mnogih ustvarjalcih z različnih področij. Med njimi so tudi Laibach z vizualno podobo ovitkov nekaterih svojih plošč, pa tudi njihova pesem Herzfeld je poimenovana po tem umetniku, ki je umrl leta 1968 v Vzhodnem Berlinu.