Foto: Galerija mesta Ptuj
Foto: Galerija mesta Ptuj

Razstava je plod sodelovanja z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki v sklopu združenja Zgodovinskih mest Slovenije. Galeriji sta si tako izmenjali razstavi – v Galeriji Božidar Jakac je trenutno na ogled pregledna razstava 20 let Festivala Art Stays, v Galeriji mesta Ptuj pa delo Silvana Omerzuja, ki je predlani zaživelo v ambientu nekdanje samostanske cerkve v Kostanjevici na Krki.

Foto: Galerija mesta Ptuj
Foto: Galerija mesta Ptuj
Sorodna novica Likovna zbirka festivala Art Stays ob 20-letnici vzpostavitve na ogled v Galeriji Božidar Jakac

Omerzu, izjemen in samosvoj lutkar, je s svojim delom dal neizbrisen pečat lutkovnim gledališčem in drugim gledališčem po Sloveniji. Razstava predstavlja njegovo ustvarjanje za gledališča s skrbno izbranim naborom najrazličnejših del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije do scenografije in lutke, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.

Kot sporočajo iz Zavoda za turizem Ptuj, ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal le eni umetniški disciplini ali mediju, temveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser.
Za njegovo umetniško prakso, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijskih prostorih, so značilne kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali. To so ekspresivni in često groteskni motivi, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor.

Foto: Galerija mesta Ptuj
Foto: Galerija mesta Ptuj

Na razstavi bodo na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot so gledališke predstave Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009), Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007–2008) in Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, 2017) ali razstavi Omizja (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018–2019).

Foto: Galerija mesta Ptuj
Foto: Galerija mesta Ptuj
Sorodna novica Razstavi Silvana Omerzuja, umetnika subtilne družbene kritike in obešenjaškega humorja

Silvan Omerzu se je rodil leta 1955 v Brestanici. Po študiju na pedagoški akademiji je delal v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, leta 1983 pa je odšel na študijsko izpopolnjevanje iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk v Prago. V začetku 90. let je sodeloval pri ustanovitvi neodvisnega gledališča Konj v Ljubljani in bil hkrati stalni sodelavec osrednjega lutkovnega gledališča Minor v Pragi. Pozneje je kot neodvisni ustvarjalec sodeloval z različnimi teatri v Sloveniji in mednarodnem prostoru, za katere je ustvaril serijo odmevnih predstav.

Ker je v njegovih lutkovnih in gledaliških projektih vizualna podoba ključnega pomena, se je pogosto predstavljal tudi v galerijskih prostorih. Za svoje vsestransko delovanje je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Živi in deluje v Ljubljani.