Sliko Kristusovo telo, ki ga podpirajo angeli (1587) je muzeju podaril nizozemski trgovec z umetninami in zbiralec Bob Haboldt. Platno je delo flamskega mojstra Bartholomeusa Sprangerja.

Osebje amsterdamskega Rijksmuseuma tik pred današnjim ponovnim odprtjem čaka prve obiskovalce. Foto: EPA
Osebje amsterdamskega Rijksmuseuma tik pred današnjim ponovnim odprtjem čaka prve obiskovalce. Foto: EPA

Haboldt je v izjavi za javnost sporočil, da je to darilo vsem kot poklon spominu na žrtve novega koronavirusa. "Prav tako naj bo zgled in spodbuda vsem, naj delajo v korist muzejem," je dodal.

"Novi koronavirus me je prizadel, predvsem čustveno," je dejal trgovec z umetninami, ki ima poslovalnice v Amsterdamu, Parizu in New Yorku.

Oljna slika, ki v višino meri 33,7 centimetra, v širino pa 26,6 centimetra, je bila naslikana na bakreni plošči, upodablja pa angele, ki podpirajo Kristusovo telo. Ob odstranitvi trupla iz groba jih osvetljuje nebeški sij. Upodobitev Kristusa je bila v tem primeru naslikana za zasebno pobožnost. Umetnina je zaslovela po tem, ko je nemško-nizozemski slikar Hendrick Goltzius naredil tiskano kopijo, ki je bila reproducirana in razširjena v velikem številu.

Najslavnejše delo v muzeju je prav gotovo Rembrandtova Nočna straža. Foto: EPA
Najslavnejše delo v muzeju je prav gotovo Rembrandtova Nočna straža. Foto: EPA

Najprej načrt za prodajo, nato napad dobrodelnosti
Haboldt je sliko prvotno prodal na začetku marca na sejmu umetnosti in starin European Fine Art Fair (TEFAF), so poročali nizozemski mediji. A so organizatorji sejem predčasno končali, ko je bil eden od razstavljavcev pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

Kmalu nato je bila prodaja slike razveljavljena in Haboldt se je odločil za novo potezo, so zapisali na spletni strani vplivnega dnevnika NRC. Haboldt in Rijksmuseum za sliko nista postavila cene, a so večje Sprangerjevo delo na TEFAF-u prodali za 5,5 milijona evrov.

Direktor Rijksmuseuma Taco Dibbits je dejal, da je muzej "globoko hvaležen Bobu Haboldtu za njegovo radodarno gesto". "V teh težkih časih smo videli, kako lahko umetnost ponudi uteho in je vir upanja ter razmisleka," je dodal.

Država je bila zaradi novega koronavirusa zaprta oz. v karanteni skoraj tri mesece. Virus je tam do zdaj zahteval 5781 življenj.