Skupina Irwin je z umetniško knjigo Kapital zastopana na skupinski razstavi v MoMI. Razstava z naslovom 208: After the Wall predstavlja posamezna dela znanih avtorjev in avtoric sodobnega evropskega umetniškega prostora, ki so jih izbrali iz zbirke MoMA oz. njihovih novih pridobitev.

Foto: MoMA
Foto: MoMA

Postavitev predstavlja posamezna dela znanih avtorjev in avtoric sodobnega evropskega umetniškega prostora, ki so jih izbrali iz zbirke tega newyorškega muzeja oziroma njihovih novih pridobitev.

Na tokratni razstavi se predstavljajo še avtorji in avtorice, kot so Pavel Althamer, Geta Bratescu, Isa Genzken, Martin Kippenberg, Ion Grigorescu, Boris Mikhailov, Sigmar Polke, Sanja Iveković in Mladen Stilinović, so sporočili Irwini.

Irwini se predstavljajo z multiplom oziroma katalogom razstave Kapital iz leta 1991. Ta je izšel v nakladi 500 oštevilčenih in podpisanih izvodov. Zasnovan je kot umetniška knjiga ter obsega teoretsko-tekstovni in likovni del.

V tekstovnem delu so filozofski eseji o umetnosti, ki so jih prispevali likovni teoretiki Boris Groys, Georg Bussmann, Jeanne C. Finley, Barrett Watten in Eda Čufer, ki je v sodelovanju s skupino Irwin prispevala analitični tekst o delu skupine z naslovom Uho za sliko. Dodan je intervju z Jürgenom Hartnom, takratnim direktorjem muzeja za sodobno umetnost Kunshalle Düseldorf, ki sta ga pripravila Irwin in Eda Čufer, so še sporočili iz skupine.

Likovni del predstavlja barvne iztise vseh slik z razstave Kapital v formi grafike in 360-stopinjsko fotografijo razstave v Pittsburghu, kjer je bila leta 1991 razstava na ogled, organizacijsko in funkcijsko shemo NSK-ja in krajše besedilo skupine Irwin.

Dvajset let likovne retrogarde Irwinov

Multiple je zasnovan kot mapa, ki se razgrne v posamezne sestavne dele, na naslovnici pa je vdelana medeninasta tabla z nadpisom Kapital in grafičnim simbolom skupine Irwin. Katalog je izšel s finančno pomočjo producenta CO-LABORATOR iz Edinburgha, grafično oblikovanje je delo skupine Novi kolektivizem.

Vse od znamenitega leta 1991
Razstava Kapital je bila prvič na ogled leta 1991 v prostorih newyorške galerije PS1 (Institute for Contemporary Art), ki je desetletje pozneje postala sestavni del MoME. Pozneje je obiskala še San Francisco (New Langton Arts) in Pittsburgh (National Gallery, Pittsburgh Center for the Arts). Leta 2015 je bila predstavljena v Moderni galeriji v Ljubljani v sklopu predstavitve Neue Slowenische Kunst (NSK) Od Kapitala do kapitala. V tej obliki je bila predstavljena še v Moskvi, Eindhovnu in Madridu. Je muzejsko ena najbolj obiskanih razstav v zgodovini Slovenije, saj si jo je samo v Madridu v muzeju Reina Sofia ogledalo več kot 305 tisoč obiskovalcev.

Muzej moderne umetnosti v New Yorku, bolj znan s kratico MoMA, ima pomembno vlogo v razvoju in zbirateljstvu moderne umetnosti in je velikokrat prepoznan kot najvplivnejši muzej za moderno in sodobno umetnost v svetu. Ustanovljen je bil leta 1929 pod vodstvom Alfreta J. Barra, ki ga je zasnoval kot zbirko mednarodne moderne umetnosti za razliko od prejšnjih muzejev, ki so temeljili na nacionalnih zbirkah.

Skupina Irwin je že zastopana v zbirki muzeja s projektom NSK Garda. MoMA je že večkrat razstavljala njihova dela, med drugim na razstavah Print/Out leta 2012, Here is Every leta 2009, Eye on Europe leta 2009 in Tunel of Art leta 1994.