Foto: Stripburger
Foto: Stripburger

Letos je na natečaj Živel strip! Živela animacija! prispelo 311 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 272 učencev in 36 dijakov iz vse Slovenije. Sodelovalo je 26 osnovnih in pet srednjih šol ter 36 posameznikov.

Poleg stripovskih del so prejeli tudi 42 kratkih animiranih filmov, ki jih je ustvarilo 96 osnovnošolcev in sedem srednješolcev. Med avtorji stripov in animacij je zaslediti tudi nekaj starih znancev, ki so z novimi deli pokazali razvoj svojega avtorskega izraza, so sporočili s Stripburgerja.

Z epidemijo zaznamovane stvaritve
Dela, ki so jih prejeli na mladinski natečaj, so zaznamovana z epidemijo covida-19. Precejšen del stripov in animacij se na različne načine ukvarja z njeno problematiko. Nekatere zgodbe pa izhajajo iz literarnih predlog, tako v nekaterih kot glavni lik nastopa Beli zajec Gabrielle Giandelli, v drugih Pesta Gašperja Rusa, prejeli pa so tudi številne stripe, ki so si jih v celoti zamislili ustvarjalci sami.

Vid Černivec: Prazgodovinska izmena. Foto: Stripburger
Vid Černivec: Prazgodovinska izmena. Foto: Stripburger

Žirija, ki so jo sestavljali Gašper Rus, Katerina Mirović, Andreja Goetz in Alessandro De Ioannon ter Paola Bristot, je izbrala glavne nagrajence in podelila še posebna priznanja. Žirijo so navdušila tudi dela z različnimi pristopi k likovnemu pripovedovanju zgodb.

Vsi udeleženci bodo poleg praktičnih nagrad prejeli še nov ministrip Prazgodovinska izmena, ki ga je prav v ta namen ustvaril 18-letni Vid Černivec, eden od nagrajencev lanskega natečaja.

Animirani filmi na ogled jeseni
Nagrajeni animirani filmi pa bodo oktobra na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma v Slovenski kinoteki, so še sporočili s Stripburgerja.

Razstavo stripov na Metelkovi 6 si je mogoče do 2. maja ogledati ob torkih med 10. in 14. uro, ob četrtkih med 16. in 20. uro ter ob sobotah med 11. in 15. uro. Po dogovoru so mogoči tudi ogledi v drugih terminih.