Pisalo se je leto 2018, ko je bilo Kirilu Serebrenikovu prav tako onemogočeno priti v Cannes, kjer je bil tako kot letos nominiran za osrednjo nagrado. Foto: EPA
Pisalo se je leto 2018, ko je bilo Kirilu Serebrenikovu prav tako onemogočeno priti v Cannes, kjer je bil tako kot letos nominiran za osrednjo nagrado. Foto: EPA
Sorodna novica Sodišče odločilo, da je ruski režiser Serebrenikov kriv poneverbe

51-letnemu Kirilu Serebrenikovu so junija lani izrekli triletno pogojno obsodbo in denarno kazen, potem ko je bil obsojen poneverbe javnih sredstev. Sam je celoten sodni proces označil z eno besedo: "Absurd." Prepoved potovanja velja do izteka pogojne obsodbe junija 2023. Režiserjev odvetnik Dmitri Karitonov je za mednarodne medije dejal: "Kiril ne more zapustiti ruskega ozemlja."

V družbi zvenečih filmarskih imen
Organizatorji 74. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 6. do 17. julija, so v preteklem tednu sporočili, da se Serebrenikov film Petrova gripa, ki nosi letnico 2021, poteguje za zlato palmo, za katero so s svojimi filmi med drugim nominirana še slavna imena, kot so Wes Anderson, Sean Penn, François Ozon in Nanni Moretti.

Sorodna novica Liffe: Poletje

Njegov prejšnji film Poletje iz leta 2018 o podtalni rokerski sceni v Leningradu 80. let preteklega stoletja in legendarnem sovjetskem pevcu Viktorju Coju je bil prav tako nominiran za zlato palmo. Režiserjevi privrženci so tako kot on prepričani, da so obtožbe zoper njega skonstruirane in da ga oblasti kaznujejo zaradi ustvarjanja provokativnih filmov in predstav.

Številni mednarodni glasovi za opustitev primera
Med sodnim procesom so številne mednarodne skupine za film in človekove pravice zahtevale opustitev obtožb. Organizacija Human Rights Watch jih je označila za "slabo zakrit način za maščevanje Serebrenikovu zaradi njegove politične kritike in pošiljanje srhljivega sporočila drugim umetnikom", navaja The Art Newspaper.

Sam sicer ni nikoli odkrito nasprotoval predsedniku Vladimirju Putinu, vendar je večkrat kritiziral pritisk, ki so ga deležni ruski ustvarjalci zaradi rastoče moči konservativnih vrednot v državi. Njegova dela, ki se posvečajo temam, kot so politika, vera ali spolnost, redno napadajo predstojniki Pravoslavne cerkve ali pripadniki oblasti.

Režiser na poti na sodišče v Moskvi junija lani. Foto: AP
Režiser na poti na sodišče v Moskvi junija lani. Foto: AP
Sorodna novica Po več kot enoletnem hišnem priporu se je začel sodni proces proti Serebrenikovu

Aretacija v letu 2017
Serebrenikov se tako že drugič proti svoji volji ne bo mogel udeležiti canskega festivala, saj je bil leta 2018, ko je bil nominiran za zlato palmo, še zmeraj v hišnem priporu v Moskvi. Že leto poprej je bil namreč aretiran med produkcijo filma Poletje in obtožen, da je poneveril približno 133 milijonov rubljev (1,7 milijona evrov) med vodenjem moskovskega avantgardnega gledališkega in umetniškega kompleksa Gogolj center.

Februarja letos so ga odpustili iz Gogolj centra, potem ko je devet let vodil to institucijo in jo preoblikoval v vrhunsko kulturno prizorišče. Njegova filmska ekipa je celovečerec Poletje do konca posnela sama, Serebrenikov pa ga je nato montiral na svojem domu.