Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Kako bi bil videti Gladiator 2 po scenariju Nicka Cava?
Avstralski glasbenik Nick Cave je na prošnjo avstralskega igralca Russlla Crowa pred leti spisal scenarij za nadaljevanje filma Gladiator.
3

Kultura

Annie Lennox
Vprašaj se: Sem bil danes dobrosrčen? Za dnevni modus operandi izberi dobroto in spremeni svoj svet.
1

Kultura

Poslovila se je legendarna kraljica soula Aretha Franklin
Ameriška pevka Aretha Franklin, ki je na svetovni glasbeni sceni vladala kot kraljica soula, je umrla na svojem domu v Detroitu za posledicami raka na trebušni slinavki. Stara je bila 76 let.
25

Kultura

Blišč zlata iz leta 1601 kitajske dinastije Ming v Sloveniji
V Narodnem muzeju Slovenije se odpira razstava Zlato kitajskih cesarjev, ki v Sloveniji prvič na ogled postavlja zlate predmete cesarske zakladnice dinastije Ming, nastale leta 1601.
5

Kultura

Razkrili več kot 5.500 let star recept za balzamiranje egipčanskih mumij
Natančna forenzična preiskava odlično ohranjene mumije, datirane okoli leta 3.600 pr. n. št. je razkrila originalni recept balzamiranja mumij starodavnih Egipčanov.
2

Kultura

"Ne pusti se povoziti barabam": feminizem, preroškost in odpor Dekline zgodbe
Dvajseto stoletje nas je naučilo, da ekstremizem ne trati časa s subtilnostjo – in ena najodmevnejših nadaljevank zadnjih let prav gotovo ne premore subtilnosti.
36

Kultura

Pablo Picasso
Namen umetnosti je brisanje prahu vsakdanjega življenja z naših duš.

Kultura

Oliver Stone bo z Beniciem Del Torom posnel White Lies (Bele laži)
Ameriški režiser Oliver Stone bo spomladi prihodnje leto v New Yorku snemal film z naslovom White Lies (Bele laži), v katerem bo nastopil igralec Benicio Del Toro.

Kultura

V Berlinu za grmovjem našli nov odsek "železne zavese"
Berlinski zid so podrli leta 1989, a zdi se, da njegova zgodba še vedno ni končana, saj se je po naključju našel nov pozabljeni 20 metrov dolg odsek.
14

Kultura

Odkrili najstarejši okoli 14.400 let star kruh iz časov pred pojavom kmetijstva
Na arheološkem najdišču v SV Jordaniji so raziskovalci našli okoli 14.400 let staro ognjišče lovcev in nabiralcev, v katerem so bili tudi ostanki ploščatega zoglenelega kruha.
28

Kultura

Ifriqiyya Electrique ali kako deluje adorcizem za današnje dni
" Ljudje vse od tunizijske puščave Djerid do ibiških diskotek in moskovskih rock klubov imajo enako potrebo po samopozabi, " je po mnogih letih muziciranja in koncertiranja prepričan François ...
4

Kultura

Zakaj princesa Leia še nima zvezde na hollywoodskem Pločniku slavnih?
Captain Kirk iz Zvezdnih stez William Shatner se je pridružil Luku Skywalkerju iz Vojne zvezd Marku Hamillu in pozval, naj zvezdo na Pločniku slavnih dobi tudi Carrie Fisher.
8

Kultura

"Govoriti resnico je kar naenkrat postalo 'protisrbsko' dejanje"
Če bi si upali že vnaprej napovedati zmagovalca paradne sekcije sarajevskega festivala, kategorije igranih celovečercev, bi po petih festivalskih dneh stavili na Tovor ( Teret ) srbskega režiserja ...
32

Kultura

Mark Avrelij
Ne zapravljaj časa s prepirom o tem, kakšen naj bo dober človek. Bodi eden od njih!

Kultura

Vzhodnoevropske konstrukcije utopije v poletni šoli Moderne galerije
Moderna galerija v Ljubljani prvič organizira mednarodno poletno šolo z naslovom Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina.

Kultura

Antični rimski obrambni zid še danes ločuje Notranjsko in Dolenjsko
V pozni antiki so rimski strategi in arhitekti zgradili mogočen obrambni in zaporni sistem Claustra Alpium Iuliarum (Zapore Julijskih Alp), ki je potekal med Reko in Posočjem.
24

Kultura

Struški zlati venec prejme poljski pesnik Adam Zagajewski
V Strugi ob Ohridskem jezeru je vse nared za že 57. mednarodni pesniški festival, na katerem bodo v čast prejemnika zlatega venca poljskega pesnika Adama Zagajewskega tradicionalno posadili drevo.

Novice

Revolucionarno leto 1968 na washingtonski razstavi Ameriška odisejada
Washingtonska galerija portretov Smithsonian ob zlati 50. obletnici na ogled postavlja burno revolucionarno leto 1968, ko se je prvič odprla za javnost.

Kultura

Asghar Farhadi v Sarajevu: "Vsi smo samo ujetniki časa"
Asgharja Farhadija spremlja sloves enega največjih živečih avtorjev sodobnega umetniškega filma – in svoj nezanemarljivi ugled je uporabil za snemanje drame o ugrabitvi, ki pretrese mirno življenje ...
10

Kultura

Vsota vseh strahov: sedem televizijskih distopij
Ko je Thomas More leta 1516 napisal svojo mojstrovino Utopija, ni vedel, da piše zgodovino.
36
Izjava dneva
link
Peter Gabrijelčič
3
16. avgust 2018 ob 14:24 Zgodi se lahko vsepovsod. Stoodstotne varnosti ni. Sta pa danes kontrola betona in rentgenska kontrola jekla takšni, da je skoraj nemogoče, da bi se takšna katastrofa pripetila.
Več novic ...
Kazalo