Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Ivan in Rudar slavila na festivalu v Leskovcu
Na mednarodnem festivalu filmske režije v Leskovcu, na katerem so se pomerili filmi iz držav nekdanje Jugoslavije, je drugo nagrado, poimenovano po srbskem režiserju Živojinu Žiki Pavloviću, prejel ...

Kultura

Sonica na presečišču podobe in zvoka o (pre)občutljivosti
Z otvoritvenim koncertom v Cankarjevem domu se danes v Ljubljani začenja 10. festival Sonica. Pod imenom Pre/Občutljivost na več lokacijah po mestu ponuja šest večerov na presečišču podobe in zvoka.

Kultura

Disney nas ne bo več bombardiral z novo Vojno zvezd vsako leto
Po (relativnem) neuspehu Sola je celo gigant Disney pripravljen priznati, da so nas v prekratkem času "napadli" s preveč filmi, ki so bili tako ali drugače povezani z Vojno zvezd.
13

Kultura

Filmska recenzija: Gajin svet
Film Gajin svet se uvršča v tradicijo slovenskega mladinskega filma, v katerem so predpubertetni otroci tisti, ki so iznajdljivejši, dojemljivejši in bolj bistri od svojih pubertetniških bratov ali ...
3

Kultura

Ingmar Bergman
Upam, da se nikoli ne bom tako postaral, da bi postal veren.

Kultura

Lahko bi plenila pred peklom in se vrnila brez praske. Restavratorji očistili Brueglovo Griet.
Prihodnje leto bo minilo 450 let od smrti enega največjih in najbolj vplivnih mojstrov severne renesanse, Pietra Bruegla st.
5

Kultura

Festival Lutke 2018: preplet žanrov, raziskovanje, vpliv tehnologije
Festival Lutke poudarja inovativne prakse sodobne lutkovne umetnosti, ki raziskuje nove materiale in objekte ter klasično lutkovno animacijo vse bolj združuje z vizualnim, plesnim, digitalnim.

Kultura

V Keniji začasno umaknili prepoved filma o ljubezni med dvema dekletoma
Kenijsko sodišče je za teden dni umaknilo prepoved predvajanja filma Rafiki o ljubezni med dvema dekletoma, da ga država lahko prijavi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
6

Kultura

Ljubljanska Opera ob vstopu v novo sezono v ospredje postavlja orkester
Po spomladanski počastitvi stoletnice profesionalnega baletnega ansambla bodo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana z nocojšnjim vstopom v novo sezono proslavili še enak jubilej orkestra.

Kultura

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji
"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico.
7

Novice

Odmevanje oseminšestdesetega
V tistih dneh smo pripovedovali anekdoto, ki se je znašla celo v New Left Review in so z njo označili posebnost jugoslovanskih razmer.
11

Kultura

Berlin zavrnil gradnjo replike berlinskega zidu
Kot kaže, so se z napovedjo gradnje replike berlinskega zidu ob obletnici njegovega padca v nemški prestolnici prenaglili. Ambicioznemu umetniškemu objektu mestne oblasti niso dale zelene luči.
5

Kultura

"Negotovost Evrope je v tem, da bodisi ne vidi prihodnosti ali pa se zdi ta zelo mračna"
Letošnji nagrajenec Vilenice, nemški pisatelj bolgarskega rodu Ilija Trojanow, je šestleten s starši iz komunistične Bolgarije prek tedanje Jugoslavije prebežal v zahodno Evropo.
16

Kultura

Nagradi za mednarodne dosežke slovenskih muzejev
V sklopu kongresa slovenskih muzealcev so v Brežicah podelili nagrade Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM).

Kultura

Kako dediščino uporabiti, da bo življenje v prihodnje boljše?
"Pomembno je, da našo dediščino shranimo v naša srca in zavest, saj je to naš kulturni genski zapis, ki ga moramo negovati in varovati, sicer bomo izgubili lastno svojstvo," je pred začetkom 28.
1

Kultura

Ljubljanska Drama začenja s Tatovi, predstavo o ljudeh, ki si zatiskajo oči pred resnico
Ljubljanska Drama letošnjo sezono v središče postavlja posameznika in njegovo intimno doživljanje sveta, kar zasleduje tudi igra Tatovi nemške avtorice Dee Loher.

Kultura

Najbolj kulturna šola leta je Osnovna šola Mokronog
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je tudi letos izbral najbolj kulturno šolo.

Kultura

"S prvim profesionalnim inštrumentom sem razprla krila in se vpisala na Berklee"
Glasba je zelo pomembna v šamanskih obredih, zlasti improvizacija.
5

Kultura

Betonska, a konkretna utopija Jugoslavije v newyorški MoMI
Razstava o arhitekturnem modernizmu države, obstoječe zgolj še v časovni dimenziji, je vzbujala zanimanje ameriških medijev, še preden so si jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti lahko ogledali ...
31

Kultura

Rožančeva nagrada letos Jasminu B. Frelihu, ki je "jezen, in to v imenu celotne generacije"
Rožančevo nagrado letos prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Podelitev že 26. Rožančeve nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
1
Izjava dneva
link
Papež Frančišek
7
22. september 2018 ob 14:15 Živeli so v medsebojnem miru, dokler ni prišla totalitaristična ideologija in pozitivne vrednote zamenjala za širjenje nasilja ter nezaupanja.
Več novic ...
Kazalo