Zadnjih 20 novic - Kultura

Novice

MMC odšteva: Od majhnih sekir do čudovitih fresk: sprehod med arheološkimi najdbami leta
Slovenskim arheologom je iztekajoče se leto prineslo kar nekaj presenečenj. Predvsem v središču Ljubljane se je veliko izkopalo in dalo nova spoznanja o zgodovini Emone. Pomembne pa so tudi raziskave fresk razkošne antične vile v Celju.

Kultura

Judith Kerr
Malo nenavadno je poslušati komentarje o tem, kako otroci ves čas uporabljajo elektronske naprave, ker se sama še spominjam časov, ko branje ni bilo ravno najbolj odobravan konjiček za otroke.

Kultura

Severjevi nagradi za Nino Valič in Vojka Belšaka
Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih gresta letos v roke Nini Valič in Vojku Belšaku.

Novice

Socialni in razvojni konflikti kot sprožilci jugoslovanskega gibanja 1968
Študentsko gibanje 1968 se je v Jugoslaviji začelo zaradi na videz nedolžnega, čeprav sociološko simptomatičnega povoda, nato pa je eskaliralo zaradi kombinacije družbenih napetosti in napačnega ...

Kultura

Filmska recenzija: Robin Hood
Smrt, davki in ciklična vračanja Robina Hooda – nekatere stvari so v življenju pač stalnica. V najnovejšem utelešenju skuša Robin iz Loxleyja zajahati trend filmov o superjunakih.

Kultura

Losangeleški muzej filma bo odprla razstava japonskega maga animacije
V Los Angelesu bodo do konca prihodnjega leta odprli muzej, posvečen filmski umetnosti. Prva razstava se bo poglobila v animacije japonskega ustvarjalca Hajaoa Mijazakija.

Kultura

Umetnik grenlandske ledenike pretovoril na breg reke Temze
Dansko-islandski umetnik Olafur Eliasson je iz morja ob obalah Grenlandije dvignil 30 gmot ledeniškega ledu, jih pretovoril do Anglije in razpostavil v javni prostor, kjer se bodo zdaj počasi ...

Kultura

Najboljši evropski film je Hladna vojna
Film Hladna vojna režiserja Pawla Pawlikowskega je na 31. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Sevilli upravičil status favorita in osvojil nagradi Evropske filmske akademije za najboljši film in ...

Kultura

Slovenski sonet je letos dopolnil dvesto let
Preproste pesmice, zložene v slogu alpske poskočnice, so bile še konec 18. stoletja največji dosežek naših redko posejanih pesnikov.

Kultura

Cerkev gre s tožbo po dragocene rokopise, ki jih hranijo na Princetonu
Tri iluminacije iz obdobja Bizanca, ki jih že desetletja v svoji rokopisni zbirki hrani univerza Princeton, so obenem dragocene umetnine in sveta besedila.

Kultura

V Egiptu odkrili dobro ohranjeno grobnico svečenika
Egiptovski arheologi so v kraju Sakara južno od prestolnice Kairo odkrili zasebno grobnico, staro več kot 4.400 let.

Kultura

Prvi del Proustovega monumentalnega dela je najdražja francoska knjiga
Redka prva izdaja romana V Swannovem svetu je na dražbi v Parizu lastnika zamenjala za dobrih 1,5 milijona evrov in tako podrla svetovni rekord najdražje prodane francoske knjige.

Kultura

Konservatorij izbral najboljše mlade pianiste
S podelitvijo nagrad in koncertom v prostorih Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se je sklenilo 1. mednarodno klavirsko tekmovanje Janez Matičič 2018, namenjeno pianistom vseh narodnosti do ...

Kultura

90 let Hundertwasserja, ki je sanjal o sožitju človeka z naravo
Danes bi 90. rojstni dan praznoval avstrijski slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser, ki je v množico "racionalnih" hiš s svojimi vijugastimi pročelji in organskimi oblikami vnesel ...

Kultura

Houellebecq stopi v bran "enemu najboljših ameriških predsednikov", Trumpu?
Houellebecq je veliko prahu dvignil z zadnjim romanom Podreditev , v katerem je opisal fiktivno Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist.

Zabava

"Dovolite mi, da sam povem, kdo sem. In priseljenec nisem. Rojen sem v Ljubljani!"
"Fužine niso bile geto, so pa bile najbliže tistemu, kar se je dalo videti v ameriških filmih o Bronxu, Brooklynu," pravi o odraščanju v ljubljanski večnarodnostni soseski raper Zlatan Čordić -Zlatko.

Novice

Slovenski film se odpira prej zapostavljenim zgodbam
Leto 2018 je še enkrat postavilo na laž predsodke, ki se držijo slovenskega filma, in postreglo s celo vrsto domačih presežkov sedme umetnosti.

Kultura

Lady Gaga
Menim, da so strpnost, sprejemanje in ljubezen nekaj, kar hrani vsako skupnost.

Kultura

Umrla je Sondra Locke, igralka v več filmih Clinta Eastwooda
V starosti 74 let je na svojem domu v Los Angelesu zaradi zastoja srca umrla ameriška igralka Sondra Locke, ki je s svojo prvo filmsko vlogo prejela nominacijo za oskarja, zatem pa nastopila v ...

Kultura

Arheološki zaklad v Celju: antične freske, kakršnih se je v Evropi ohranila le peščica
Približno tedaj, ko je usodo Pompejev zapečatil izbruh Vezuva, so na drugem koncu Rimskega imperija, v Celeji, eno od razkošnih mestnih vil krasili s freskami, ki so uspele preživeti 2000 let in so lani presenetile slovenske arheologe.
Izjava dneva
link
Miro Cerar
4
15. december 2018 ob 15:02 Prepričan sem, da danes odpiramo novo poglavje v odnosih z ZDA. Ne le, da smo utrdili dosedanje dobre odnose, ampak smo si tudi iskreno povedali, kje jih lahko izboljšamo in kje vidimo težave.
Več novic ...
Kazalo