Znameniti pariški kabaret Moulin Rouge je sicer trenutno zaprt in bo svoja vrata znova odprl 10. septembra. Foto: EPA
Znameniti pariški kabaret Moulin Rouge je sicer trenutno zaprt in bo svoja vrata znova odprl 10. septembra. Foto: EPA

Tako je zdaj na francoskih tleh covidno potrdilo potrebno za vse dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Avgusta tudi za obisk restavracij, kavarn in trgovskih centrov
Glede na napovedi bodo v prihodnjem mesecu zahtevo po potrdilu razširiti še na restavracije, kavarne in trgovske centre. V notranjosti obiskovalci lahko snamejo maske, ki pa so še zmeraj obvezne v trgovinah, podjetjih in javnem prevozu.

Ponekod vrnitev obraznih mask
Obrazne maske so sicer po novem znova obvezne tudi na prostem v departmaju Pyrenees-Orientales ob meji s Španijo in v večjem delu departmaja Charente-Maritime v bližini Bordeauxa. Gre za priljubljen turistični kraj, kjer število okuženih s covidom-19 narašča. Maske so znova uvedli tudi v Toulousu in okolici.

Ukrepe zaostruje tudi Francija

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je v torek, ko so poročali o 18.000 novih primerih v 24 urah, posvaril, da se zaradi različice delta število okužb z novim koronavirusom veča z neverjetno hitrostjo.

Prizadevanja za pospešeno cepljenje
Francija, ki se sooča s četrtim valom epidemije zaradi različice delta, vlaga velike napore v pospešitev cepljenja. Parlament trenutno razpravlja o spornem vladnem predlogu, ki bi številne prisilil v cepljenje. Do zdaj je namreč v celoti zaščitenega 45 odstotkov prebivalstva.

Sorodna novica Francija uvaja potrdilo po načelu PCT; protestniki nad "zdravstveno diktaturo"

Glede na novi predlog, o katerem bo parlament odločal v prihodnjih dneh, bo potrdilo o cepljenju ali negativnem izvidu testa na novi koronavirus med drugim obvezno za obisk restavracij. Od septembra pa bi bilo cepljenje obvezno z zaposlene v zdravstvu in socialnih ustanovah.

Več cepljenih, a tudi protestniki na ulicah
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v preteklem tednu predstavil nove ukrepe, ki so številne Francoze spodbudili k prijavi na cepljenje. Vendar pa so napovedani ukrepi po drugi strani pretekli konec tedna na ulice po vsej državi pognali več kot 100.000 protestnikov.