Bovški sir ima značilen vonj in okus, ki sta zdaj tudi zaščitena. Foto: T. Jeseničnik
Bovški sir ima značilen vonj in okus, ki sta zdaj tudi zaščitena. Foto: T. Jeseničnik

Poreklo izhaja iz geografske umeščenosti Bovškega, kjer se prepletata sredozemski in alpski svet in kjer je doma bovška ovca. Brez nje ne bi bilo bovškega sira, ki ga odlikujeta značilni aromatični, poln in rahlo pikanten vonj ter okus.

Bovški ovčji sir so prodajali že v sredini 17. stoletja v Vidmu, kjer je na tržnici dosegal najvišjo ceno, pravi Peter Domevšček, svetovalec za razvoj podeželja v Posoškem razvojnem centru. In doda, da brez bovške ovce bovškega sira ne bi bilo.

Bovško pasmo cenijo povsod
Naša bovška ovca je zaščitena, avtohtona pasma, ki jo cenijo po vsej Evropi. Je ena izmed tistih nosilk gena, tiste prvobitne gorske ovce, ki so jo naši ljudje udomačili in ima njen največji genski delež od vseh gorskih ovac, ki so jih analizirali v Evropi.

Dominik Černuta iz Loga pod Mangartom je poleg sirarn David Ostan in Škander eden izmed prvih prejemnikov omenjenega certifikata. "Posebnost je, da je iz surovega ovčjega mleka, še večjo posebnost mu daje naša tradicionalna paša na bovškem, ki je planinska. Naš sir je geografsko prepoznaven in mislim, da ima bovški sir edinstven okus," pravi o tem, kaj bovški sir dela tako posebnega.

Peter Domevšček še pojasni, kako bomo porabniki prepoznali pravi bovški sir: "Bovški sir ima rdeč znak, rdečo košarico, na kateri je napisano, da gre za zaščiteno označbo porekla. Po tem znaku prepoznate ta zaščiten sir." Vsi trije sirarji si od pridobljenega certifikata obetajo večjo prepoznavnost bovškega sira doma in v tujini ter seveda večjo možnost trženja.