Volitve so v Šentjerneju razpisali zaradi lanskega odstopa župana Radka Luzarja. Foto: Radio Koper
Volitve so v Šentjerneju razpisali zaradi lanskega odstopa župana Radka Luzarja. Foto: Radio Koper

Jože Simončič, sicer direktor novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda in dolgoletni občinski svetnik, ki se je za mesto šentjernejskega župana potegoval že v prvem krogu zadnjih županskih volitev, je poudaril, da občina čim prej potrebuje hitre in učinkovite razvojne poteze, njegovo župansko delo pa bo zato usmerjeno k okrepljenemu sodelovanju z občinskim svetom, s krajani in društvi. Prednostno želi do leta 2022 izvesti številne razvojne naloge, med katerimi je navedel odkup koncesije za čiščenje odpadnih voda v občini in ureditev infrastrukture v okoliških vaseh. Razvil bi model za izvajanje celostne oskrbe starejših in zgradil dom za starejše, vlagal bi v športno infrastrukturo, poskrbel za izgradnjo mosta v Mršeči vasi, za gasilce, šentjernejsko obvoznico in razrešil okoljska vprašanja.

Spodbudil bi razvoj turizma in kmetijstva ter skušal okrepiti povpraševanje po lokalno pridelani hrani. Dokončal bi tekoče občinske projekte, kot so prenova križišča v Dolenjem Maharovcu, gradnja vodovoda in plinovoda med Dramo in Šentjernejem ter druge naložbe. Županoval bi poklicno. Oprl bi se na bogate izkušnje in poznavanje delovanja državnih ustanov ter širšega javnega sektorja. Pri kandidaturi ga podpirajo Lista za celostni razvoj, Lista mladih za aktiven Šentjernej, Lista skupaj za prihodnost in Lista za Šentjernejsko dolino oz. 10 od 18 občinskih svetnikov in oba podžupana. Svojo kampanjo sicer gradi na ljudeh, povezovanju in odprtosti, kandidira pa z geslom Znamo – zmoremo – skupaj, je še dejal Simončič.

Volitve za nadomestnega župana občine Šentjernej bodo 8. marca. Razpisali so jih zaradi lanskega odstopa župana Radka Luzarja. Za to mesto se ob Simončiču poteguje še kandidat SLS-a Franc Hudoklin, ki je občino Šentjernej pred županskim mandatom 2014–2018 vodil 20 let oz. pet zaporednih mandatov, na zadnjih lokalnih volitvah pa ga je v drugem krogu – enako kot leta 2014 – porazil Luzar. Tudi Simončič je član SLS-a.