Letos je na 12. Luksuz festival poceni filma prispelo kar 1720 filmov. Foto: Goran Rovan
Letos je na 12. Luksuz festival poceni filma prispelo kar 1720 filmov. Foto: Goran Rovan
Žirija, ki je ocenjevala 57 filmov, ki so se uvrstili v tekmovalni del: Bojana Bregar, Tina Maroh in Darovan Tušek. Foto: Goran Rovan
Vodja Luksuz produkcije pri DZMP-ju Tom Gomizelj pripisuje tako velik odziv novim tehnologijam, ki omogočajo lažje pošiljanje filmov. Foto: Goran Rovan
Že 12. Luksuz festival poceni filma

Luksuz produkcija, ki deluje pod okriljem krškega DZMP (Društva zaveznikov mehkega pristanka) je letos pripravila že 12. Luksuz festival poceni filma, ki je potekal v Mladinskem centru Krško. Organizatorji se že vse od leta 2003 trudijo prikazati kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo domačih in tujih avtorskih, alternativnih, aktivističnih filmov in videov, predvsem mlajših avtorjev, starih do 30 let, ki nastajajo v različnih okoljih - v "garažnih" produkcijah, klubih, v okvirih nekomercialne, avtorske neinstitucionalne produkcije in predstavljajo alternativno kulturno medijsko podobo.

Nad letošnjim ogromnim odzivom je bil presenečen tudi vodja Luksuz festivala poceni filma Tom Gomizelj, ki je ob tem povedal: »V bistvu je bil letos takšen odziv, ker je to omogočila uporaba novih tehnologij za pošiljanje filmov. Te so pošiljanj zelo poenostavile in mladim avtorjem omogočile, da se prijavijo v takšnem številu. Po navadi smo bili pri tem omejeni in smo prejeli okoli 100 do 150 filmov, letos pa je prispelo več kot 1700 filmov iz številnih držav vsega sveta. To je v bistvu prednost in hkrati pa dodatno delo za nas, saj je bilo med temi filmi treba izbrati najboljše."
In res so imeli selektorji veliko dela, da so vse te filme pogledali in med njimi izbrali 57 kratkih filmov avtorjev iz 22 držav. Sasha Ihnatovich, selektorica Luksuz festivala poceni filma pojasnjuje, da je bilo res veliko dela, da so se prebili skozi vse filme in na koncu izbrali res najboljše, po njihovem izboru seveda. Te so uvrstili v tekmovalni del festivala, kjer jih je poleg obiskovalcev pregledala in ocenila tudi tričlanska žirija, ki jo je vodila Bojana Bregar. Ta je pred ocenjevanjem poudarila, da bodo skušali ocenjevati po drugačnih načelih, kot na drugih filmskih festivalih in dodala: "Gre seveda za neodvisne filme, tako da pač ne smemo biti tako strogi glede formalnosti, glede forme in same kakovosti. Gre nam za to, da ti filmi in njihovi avtorji povedo nekaj pomembnega in da imajo sporočilo. Seveda pa iščemo filme, ki so družbenokritični, predstavljajo kulturo mladih in prikazujejo kulturne raznolikosti."

Žirija, ki so jo poleg Bojane Bregar sestavljali še Tina Maroh in Darovan Tušek, je nagradila naslednje filme in avtorje: Displacements - Manuel Alvarez Diestro, Združeno kraljestvo, Sorry to interrupt David M. Lorenz, Nemčija, Wind, animation - Robert Löbel, Nemčija, The Star - Andrej Kolencik, Slovaška, Goran - Roberto Santaguida, Srbija, Safe Space - Zora Rux, Nemčija, Mladi Menendes (Diego Menendes: The Early Years ) - Peter Bizjak, Slovenija in Save Radio Student - Diego Menendes, Slovenija. Občinstvo je nagradilo dokumentarni film Rejnica (Foster mum) Mihe Možine, nagrada otroške žirije pa je šla v roke trem slovenskim avtoricam Anji Ramšak, Saši Šižgorič in Leji Ocvirk, ki so posnele film Starši skozi naše oči (Parents through our eyes).

Organizatorji Luksuz festivala poceni filma so seveda zadovoljni, da so v vseh 12 letih številnim mladim omogočili, da predstavijo svojo videoprodukcijo in jih tudi spodbudijo, da se z njo sploh ukvarjajo. Upajo pa, da bodo Luksuz festival poceni filma lahko pripravili tudi prihodnje leto.

Za MMC Goran Rovan

Že 12. Luksuz festival poceni filma