Novo mesto in Breg. Foto: BoBo
Novo mesto in Breg. Foto: BoBo

Novomeška občina bo za naložbo skupaj z davkom odštela nekaj več kot 80.000 evrov. Prvi sprehajalci se bodo lahko po stopnišču sprehodili jeseni.

Prenova po pojasnilih novomeške občine obsega še ureditev javne razsvetljave, utrditev opornih zidov in prenovo kanalizacije na območju uličnega prehoda med hišnima številkama Breg 12 do 14.

Prenovo precej razbitega betonskega stopnišča načrtujejo avgusta. Stopnišče bo prenavljalo novomeško gradbeno podjetje FA-ST.
Novomeški Breg, ki se kot nekakšen slikovit vlak razpoteguje na kamnitem južnem pomolu novomeškega mestnega meandra nad Krko in s svojim potekom sledi liniji nekdanjega srednjeveškega obzidja, je pred drugo svetovno vojno veljal za najrevnejši mestni predel.

Njegove utesnjene in večkrat lesene hiše so naseljevala predvsem delavske in obrtniške družine. Tam so stanovale tudi mestne branjevke, ki so svojo zelenjavo pridelovale na Krkinem obrežju pod breškimi hišami in si s tem omogočale borno preživetje.

Novomeški Breg je predvsem po zaslugi zasebnih lastnikov tamkajšnjih hiš in zemljišč v zadnjih desetletjih doživel prenovo in ne velja več za ubožni del Novega mesta. Opevali so ga številni pisatelji in pesniki, znan je tudi po likovnih upodobitvah.