V brežiški občini je spet na oblasti Dobovski Fašjenk Foto: Goran Rovan
V brežiški občini je spet na oblasti Dobovski Fašjenk Foto: Goran Rovan

Na brežiški občini se je spet zgodila zamenjava oblasti. Resda ni bil državni udar ali kaj podobnega, saj je aktualni brežiški župan Ivan Molan kar mirno prepustil vodenje občine dr. Stresu, ki je bil v tem času na oblasti že lani. Gre seveda za dolgoletno tradicijo, ko v času pusta oblast prevzame dobovski Fašjenk.

V Dobovi se pustno norenje konča šele prihodnjo soboto. Tako bo prihodnjih deset dni na oblasti dr. Stres, ki je po današnji inavguraciji že napovedal vrsto ukrepov za lepše življenje občanov. Ta je s sabo prinesel tudi poln kovček denarja, s katerim bo napolnil napol prazno občinsko blagajno. Kot običajno so pred občino tudi letos prišli koranti s Hajdine, da bi pregnali zimo in priklicali pomlad.

Sicer pa je dobovski Fašjenk verjetno najdaljša pustna prireditev pri nas. Danes so izšle Fašjenkove Pustne novice, v soboto zvečer pripravljajo v dvorani Kulturnega doma v Dobovi veliko pustovanje, kjer bo za zabavo poskrbela glasbena skupina Calypso. Na pustni torek se bodo v Ločah predstavili kosci in orači, pripravili pa bodo še pustno svatbo. Na velikem Obrežu se bodo predstavili Obrški prutarji. Popoldne bosta v Dobovi tradicionalna otroška pustna povorka in otroški pustni ples.

V četrtek pripravljajo v Dobovi poravnavanje pokojnega Fašjenka Korupka na parah in žalovanje z Luksuz bando, zvečer pa še upepelitev Korupka z branjem litanij in zabavo, ki se bo končala s slačipunco Najo. V petek bodo žaro prinesli iz Gabrja v Loče, kjer bodo nastopile še Lučka žlahta, Gasilski pihalni orkester in mažoretke.

Kot po navadi pa se bo vse skupaj končalo prihodnjo soboto, 8. marca, z mednarodnim pustnim karnevalom, ki bo že 16. po vrsti. Na njem se bodo predstavile tradicionalne pustne maske in skupine iz vse Slovenije in tudi iz sosednje Hrvaške.

Za MMC Goran Rovan