Ljubljana praznično žari. Foto: BoBo
Ljubljana praznično žari. Foto: BoBo
Novoletno smreko so na Prešernov trg pripeljali že 23. novembra. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ledena dežela
Na obrobju Ljubljane je že zaživela Ledena dežela. Foto: BoBo
V parku Zvezda pa že nekaj dni obratuje eno največjih drsališč v Evropi Ledena fantazija, ki bo odprta vse do 7. januarja. Foto: BoBo
Mesta so praznično zažarela

Tudi letos je okrasitev pripravil umetnik Zmago Modic in jo tokrat naslovil Preseki časa. Po besedah avtorja okrasitev predstavlja "možnosti vpogleda v različnost časa, tako v preteklost kot v prihodnost, abstraktne in realistične podobe prikazujejo izseke iz žive in nežive narave".

Staro mestno jedro je prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, nameščenih je 800 svetlobnih teles, drevesa ob Ljubljanici na Prulah pa krasi 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci. Smreka, ki krasi Prešernov trg, je visoka 20 metrov in okrašena s približno 10 kilometri luči. Mestni občini jo je podaril meščan, prihaja pa iz Pržana. Smreke so še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na gradu in v atriju mestne hiše.

48 sejemskih hišic
Osnovna okrasitev bo stala 220.000 evrov, sredstva pa so zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave, je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Že dopoldne so odprli tudi praznični sejem, 48 sejemskih hišic z darilnim programom in gostinsko ponudbo stoji na več lokacijah po središču mesta, letošnja novost pa sta hišici na Gallusovem nabrežju.

Poleg svetlobnih teles pa je v širšem središču Ljubljane nameščenih še 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci, krasili bodo drevesa ob Ljubljanici na Prulah, staro mestno jedro pa je prepredeno s 50 kilometri prazničnih luči. V prihodnjih dneh se bo v mestu zvrstilo več prireditev, poleg Miklavževega sejma in sprevoda ter sprevodov dedka Mraza bo decembra v Ljubljani več glasbenih prireditev na prostem, letošnja novost pa sta drsališče Ledena fantazija v parku Zvezda in minismučišče Kameleon na Novem trgu.

Pester glasbeni program
Decembrsko vzdušje se bo stopnjevalo vse do silvestrovega z zabavami na osrednjih trgih v mestu, ki se bodo letos začele že ob 20. uri.

Znova se na Novi trg, Kongresni trg, Mestni trg in Trg francoske revolucije vrača glasba, in sicer od 15. decembra do 1. januarja bodo v Ljubljani nastopili Joker Out, Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama, Žan Serčič, Samuel Lucas, Halid Bešlić, Trio Utrip, Ansambel Saša Avsenika, Čuki, Zala Smolnikar, Lačni Franz, Prljavo kazalište, Peter Vode, Tabu, Ivan Zak, Klara Jazbec, CoverLover, Jana Šušteršič in Lea Sirk, Grupa Vigor, Single Ladies - Beyonce Tribute Band, Manouche, Neisha, Ars Groova, Cubanama’ Latin Band, The Dreams, Orlek, Mia Žnidarič kvartet, Helena Blagne, Nuša Derenda, Koala Voice, Repetitor, Nipke, Trije kralji, Happy Ol’ McWeasel ...

DanDogajanje na Kongresnem trgu
26. 12.Joker Out (predskupina), Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama
27. 12.Žan Serčič (predskupina), Samuel Lucas, Halid Bešlić
28. 12.Trio Utrip (predskupina), Ansambel Saša Avsenika, Čuki
29. 12.Zala Smolnikar (predskupina), Lačni Franz, Prljavo kazalište
30. 12.Peter Vode (predskupina), Tabu in Ivan Zak
31. 12.Klara Jazbec, CoverLover, Jana Šušteršič in Lea Sirk ter Grupa Vigor
1. 1.Single Ladies - Beyonce Tribute Band

DanDogajanje na Novem trgu
15. 12.Manouche
16. 12.Neisha
17. 12.Ars Groova
18. 12.Big Band Theory
19. 12.Cubanama' Latin Band
20. 12.The Dreams
21. 12.Mjav
22. 12.Cherry wine
23. 12.Orlek
25. 12.Mia Žnidarič kvartet
31. 12.Nuša Derenda in Helena Blagne

DanDogajanje na Trgu Francoske revolucije
30. 12.8Bomb, MRFY, Koala Voice, Repetitor
31. 12.Nipke, Trije kralji (Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan), Happy Ol' McWeasel

DanDogajanje na Pogačarjevem trgu
25. 12. - 30. 12.slovenski glasbeniki popularne in narodno-zabavne glasbe
31. 12.Kvintet Danila Lukana in FKK Band

Mesta so praznično zažarela