Jedi s siri. Foto: Mojca Dumančič
Jedi s siri. Foto: Mojca Dumančič
Vipavska domačija Majerija na Slapu. Foto: Mojca Dumančič

Povezujejo kmetijce, gostince in turistične ponudnike na podeželju. V treh letih bodo za boljšo prepoznavnost podeželja porabili 1,3 milijona evrov – 60 odstotkov denarja prispevajo italijanski partnerji, preostalo slovenski. V različnih krajih na obeh straneh meje na srečanjih kmetijcev in gostincev predstavljajo najboljše s kmetij ... In tokrat so Vipavci v dolino povabili sirarje s kraškega roba. Z zaščitenim ovčjim kraškim sirom in kozjimi siri so Kraševci navdušili na izletniški kmetiji Majerija na Slapu pri Vipavi. Gostitelj, kuharski mojster Matej Tomažič, je z vrhunskimi siri mojstrsko oplemenitil jedi in pričaral pravo simfonijo vipavsko-kraških okusov.

Poti okusov in doživetij
Evgen Gerželj, rejec drobnice in sirar iz Dolenje vasi, je nad takšno promocijo svojih izdelkov navdušen: "To je odlično. Vsak tak projekt, ki povezuje nas, proizvajalce, s končnimi porabniki prek gostincev, je dobrodošel. To je prihodnost trženja za nas kmete. Kajti mi moramo naše izdelke, ki so res dobri, kakovostni, zaščiteni in izvirni – pa ne govorim samo o sirih, pač pa tudi o vseh drugih izdelkih s poreklom –, prodajati na neki višji ravni. Naši kraški siri, zaščiteni siri z geografskim poreklom, ne sodijo na trgovske police nekega diskonta, pač pa so za prave poznavalce, za gurmane."

In projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, projekt Heristate s sloganom "Poti okusov in doživetij", ima prav ta cilj: najboljše s kmetij predstaviti čim več porabnikom. In to v celotni verigi – od njive oziroma pašnikov vse do kupca, od njive do krožnika ... Degustacije značilnih pridelkov in izdelkov, kulinarične delavnice izvirnih jedi, natis monografije značilnih kmetijskih pridelkov, brošura z recepti za pripravo avtohtonih jedi z zaščitenimi pridelki, ozaveščanje porabnikov – vse to torej sofinancira Evropska unija tudi za naše kmete.

"Heri-state" = "heritage" + "taste"
Tamara Rusjan z novogoriškega kmetijsko-gozdarskega zavoda, ki projekt na slovenski strani koordinira, je ob predstavitvi kraških dobrot na Vipavskem povedala: "Tokrat smo se osredotočili na sire s poreklom. Sicer pa je znotraj našega projekta 'Heritaste' – gre za domišljijsko skovanko iz besed 'heritage' (dediščina) in 'taste'(okusi) - več kmetijskih pridelkov in izdelkov. Danes na domačiji Majerija promoviramo zaščiten kraški ovčji sir in kraški kozji sir, imeli smo že predstavitev kraškega medu – in sicer v Idriji, sledijo pa še vipavski pršut, domače kmečke salame, šparglji oziroma beluši, goriški radič, avtohtono vino rebula, avtohtone vrste oljk na obeh straneh slovensko-italijanske meje, sir tolminc ..."

Kmetje, ki se odločijo za pridelke in izdelke z geografsko zaščito, z višjo dodano vrednostjo, bodo prek tega projekta lažje tržili svoje žulje ... Resda v pridelke s poreklom vložijo več truda, res je, da za zaščiteno pridelavo potrebujejo tudi več znanja in da zaradi manjše porabe zaščitnih sredstev več tvegajo – toda z boljšo promocijo in prepoznavnostjo bodo lažje na trgu dosegali višje cene. In tu je krog evropske pomoči sklenjen ...

Majerija – okus izvirne domačnosti
Na domačiji Majerija, kjer so se tokrat predstavili kraški sirarji in kjer gospodar Matej Tomažič stavi na izvirno domačnost, si želijo še več prepoznavnih, avtohtonih kmetijskih izdelkov in pridelkov. "Za nas je to bistveno, saj gradimo na domači ponudbi. Zato imamo tudi mi manjšo kmetijo za lastno pridelavo. Za zdaj se ukvarjamo predvsem z zelišči, sadjem in zelenjavo … Pri okoliških kmetih kupujemo sire in mesnine. Kar zadeva izdelke in pridelke z zaščitenim geografskim poreklom, pa menim, da gre bolj za vzročno število. Tu moramo še precej narediti in zato je ta evropski projekt Heritaste dobra priložnost," je prepričan Tomažič.
Na tokratni vipavski promociji kraških sirarjev je kulinarični čarodej Matej Tomažič res pričaral izjemne kombinacije okusov. Pet jedi – vse od hladne do tople predjedi, dveh glavnih jedi in do sladice – je povezal z ovčjim in kozjim sirom. Harmonija okusov je navdušila goste s slovenske in italijanske strani, ki so "heri-taste" nadgradili kar v "super-taste".

Naslednji na vrsti bo goriški radič ...