Potica je bila dolga 5 metrov in 10 centimetrov. Foto: Miro Štebe
Potica je bila dolga 5 metrov in 10 centimetrov. Foto: Miro Štebe

V Trzinu so se tega običaja držali že med obema vojnama, po drugi svetovni vojni pa so ga obudili med prvimi. Tudi tokrat se je na Florjanovi maši v Trzinu zbralo več kot 200 gasilk in gasilcev iz trzinskega in okoliških društev.

Po sveti maši so v spremstvu mengeške godbe in narodnih noš odkorakali na sejmišče v športnem parku pri trzinski osnovni šoli, kjer je Turistično društvo Kanja Trzin pripravilo že 18. Florjanov sejem. Organizatorji pri sejemski ponudbi velik poudarek dajejo predstavitvi turistične ponudbe Trzina in okolice, kulinariki, rokodelcem in umetnostni obrti. Na več kot 60 stojnicah so se predstavili tudi nekateri podjetniki iz Trzina in okolice.

Po prihodu gasilcev na sejemski prostor so člani folklorne skupine turističnega društva tja v spremstvu godbe prinesli tudi potico velikanko. Ta je letos merila točno 5 m in 10 cm, prve kose pa je narezal župan občine Trzin Peter Ložar.

Organizatorji so ob tem poskrbeli tudi za zelo pester družabni in kulturni program, ki je poživil sejmarjenje. V programu so predstavljali tudi dejavnost trzinskih in drugih društev, sejem pa so obiskali tudi člani Fičo kluba s svojimi zgledno vzdrževanimi ljubljenčki.