Zeleni Jurij je obiskal tudi Vitovec. Foto: Goran Rovan
Zeleni Jurij je obiskal tudi Vitovec. Foto: Goran Rovan
Jurjevanje znova obujajo iz pozabe. Foto: Goran Rovan

Če boste iskali Vitovec na zemljevidu, ga ne boste našli. Kraj s tem imenom v brežiški občini uradno ne obstaja, saj gre za zaselek poln vinskih hramov in zidanic oziroma manj znano vinorodno lego na širšem območju Gadove peči, kjer pa kljub temu pridelujejo izvrsten cviček. In prav Vitovcu so lani začeli z obujanjem starega običaja – Jurjevanja. Lani jim je ponagajalo deževno vreme, letos pa so imeli z njim nekoliko več sreče.

Tako je na prvo Jurijevo nedeljo prišlo na Vitovec kar precej ljudi. Jurjevanje se je začelo že zjutraj, ko so pekli jajca, obiskovalci pa so lahko prisluhnili trobilni sekciji godbe iz Loč, harmonikarju Francu Veglju in vokalni skupini Trta. Uradnega Jurjevanja pa se je poleg Zelenega Jurija udeležil še nekaj dni aktualni kralja cvička Franc Tomše. Oba sta se pripeljala s konjsko vprego iz Globočic in v spremstvu harmonikarja Martina Tomšeta. Blagoslov vinogradov, polj in gozdov je opravil župnik iz Čateža Jože Pacek. Zbrane je v imenu organizatorja nagovoril Stane Štefanič, pozdravila pa sta jih tudi predsednik krajevne skupnosti Velike Malence Emil Arh in predsednik Turističnega društva Velike Malence Anton Gramc.

V kulturnem programu je zapela klapa Parangal, veselo druženje pa se je nadaljevalo ob zvokih skupine Ibar. Organizatorji obljubljajo, da bodo Jurjevanje pripravili tudi v bodoče, saj želijo z njim ohranjati običaje in tradicijo, hkrati pa je to tudi priložnost za prijetno in sproščeno druženje, za katere je vse manj časa.

Za MMC Goran Rovan