Kljub velikim poškodbam, ki jih je četrtkov požar prizadejal Hotelu Jezero v Ribčevem Lazu, lastniki hotela optimistično zrejo v prihodnost. Potrudili se bodo, da bo hotel čim hitreje obnovljen. Pomoč ponujajo tudi v Turizmu Bohinj in drugi bohinjski turistični delavci, ki jih utegne ta dogodek še bolj povezati. Foto: BoBo
Kljub velikim poškodbam, ki jih je četrtkov požar prizadejal Hotelu Jezero v Ribčevem Lazu, lastniki hotela optimistično zrejo v prihodnost. Potrudili se bodo, da bo hotel čim hitreje obnovljen. Pomoč ponujajo tudi v Turizmu Bohinj in drugi bohinjski turistični delavci, ki jih utegne ta dogodek še bolj povezati. Foto: BoBo
Požar hotela Jezero
Požar so pogasili zvečer, požarna straža pa je na kraju dogodka ostala vso noč. Foto: BoBo/Stane Klemenc
Na hotelu Jezero škode za milijon?
V požaru bohinjskega hotela ni poškodovanih

Policisti so začeli preiskovati pogorišče, uradni vzrok požara še ni znan, policisti pa na podlagi do zdaj zbranih informacij niso zaznali znakov kaznivega dejanja. Zagorelo je v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je razširil še na druge prostore.

Kot je po ogledu stanja povedala Polonca Noč, direktorica hotela, ki ima 71 sob in pet hotelskih apartmajev, sta uničeni tretje in četrto nadstropje. "Okoli 15 sob je povsem uničenih, preostalo pa bomo videli, kako bo. Vse je zalito z vodo in ne vemo, katero opremo bo tudi treba menjati," je dejala.

Kot je izpostavila, morajo zdaj čim prej vzpostaviti ogrevanje, da voda ne bo zmrznila. Iz kleti so jo že izčrpali, treba pa bo začeti tudi razvlaževati. Upa, da jim bodo čim prej uredili elektriko in ogrevanje, da bi lahko že v soboto začeli čistiti. "Za konec tedna imamo že naročene gradbenike, da pridejo pogledat, kako je čim prej mogoče sanirati streho in preostalo," je dodala.

Delno obratovanje že konec januarja?
Ker je zadnji del hotela nepoškodovan, računa, da bi konec januarja lahko začeli obratovati s spodnjimi nadstropji in zadnjim delom hotela. Celoten hotel pa bi moral biti saniran do poletja. Do takrat bo 33 zaposlenih v hotelu imelo veliko dela s čiščenjem in urejanjem stvari, recepcija pa skrbi za preusmerjanje in prenaročanje gostov.

Višina škode in financiranje sanacije še nista jasna, je pa hotel zavarovan. Največji lastnik hotela Iztok Noč vsekakor ostaja optimističen in poudarja, da je bila velika sreča v nesreči, da se ni nobenemu zaposlenemu, gostu ali gasilcu nič zgodilo.

V hotelu so bili v času dogodka nastanjeni 103 ljudje, vse so pravočasno evakuirali.

Voda je sproti zmrzovala
Več kot 200 gasilcev iz 24 prostovoljnih društev in dveh poklicnih enot je v četrtek zvečer pogasilo obsežen požar, ki je zajel ostrešje in zgornje nadstropje Hotela Jezero v Ribčevem Lazu. Požarne straže so vso noč nadzorovale razmere in morebitna žarišča.

Vodja intervencije Silvo Režek je pojasnil, da je bilo gašenje izjemno zahtevno: "Sam požar takega ostrešja, predvsem v višjih legah, je že sam po sebi zahteven. Kljub temu bi bila zadeva lahko končana že prej, a nam je veter - moram poudariti, da gre za res močan veter - stalno razpihoval ogenj na druge dele in sem ponosen, da nam je uspelo požar omejiti na samo enem traktu. Ta hotel ima še en trakt, ki je ostal v celoti nedotaknjen."

"Poleg tega pa so nizke temperature povzročile, da je voda tako v cevovodih, pa tudi tisto, kar je dol padalo, sproti zmrzovala. To je pomenilo, da je bila hoja zahtevna, saj je bilo vse ledeno, voda v ceveh je začela zmrzovati takoj, ko je nekaj časa stala," je za Radio Slovenija še pojasnil Režek.

S Policijske uprave Kranj so sicer sporočili, da policisti pregledujejo notranjost hotela "v mejah možnega" in v hotelu za zdaj ni bilo nikogar najdenega, "prav tako za zdaj niso ugotovljene druge posledice razen materialne škode", kriminalisti pa bodo začeli ugotavljati vzrok požara.

V požaru so poleg gasilcev, ki so bili najbolj izpostavljeni, sodelovali številni policisti, kriminalisti, civilna zaščita, reševalci, vodstvo in zaposleni Hotela Jezero, turistični delavci ter domačini, ki so gostom in turistom ponudil pomoč in namestitve.

Udarec za bohinjski turizem
Posledice požara pa bodo zaznamovale tudi prihodnost bohinjskega turizma. Župan Franc Kramar opozarja: "Dejansko smo ostali brez edinega hotela na obali Bohinjskega jezera, o vseh drugih hotelih pa vemo, v kakšnem stanju so. In pravzaprav je to zdaj neke vrste tragedija, saj bo uničenje tega hotela pomenilo manjše število prenočitev v Bohinju."

Pozval je tudi vse državne organe, ki bodo soudeleženi pri izdaji dovoljenj pri obnovi, da pomagajo. Gre namreč za hotel v Triglavskem narodnem parku, kar lahko postopke še oteži. "Resno upam, da bo država pristopila k reševanju problematike tega in tudi preostalih bohinjskih hotelov," je izpostavil.

Pri sanaciji bo čas izjemnega pomena
"Dogodek nas je vse zelo pretresel, veseli pa me dejstvo, da so lastniki zelo pozitivni in z optimizmom gledajo naprej
," pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Upa in verjame, da se bo obnova hotela, ki je eden izmed stebrov bohinjskega hotelskega turizma, nemudoma začela in da bo hotel s 157 ležišči, ki je imel letno okoli 30.000 prenočitev, to je približno pet odstotkov vseh nočitev v Bohinju, v najkrajšem mogočem času zasijal v novi podobi.

Turizem Bohinj bo lastnikom hotela pomagal, kolikor je v njegovi moči. Že danes je Bohinj obiskala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Langus računa, da bodo nato stekli tudi pogovori o mogočih oblikah pomoči, da se hotel čim prej sanira.

Kot je dejala Štravs Podlogarjeva, bo pri sanaciji hotela izjemno pomemben čas. Tako pri oceni škode kot pri njenem povračilu iz zavarovalnice, pa tudi pri sami sanaciji. "Vodstvu hotela so vrata na ministrstvu odprta, da skupaj pregledamo možnosti, za kakšne obljube in predloge pa je danes še prezgodaj," je povedala.

Na hotelu Jezero škode za milijon?
V požaru bohinjskega hotela ni poškodovanih