Pričevanja o ozdravitvah in uslišanjih prošenj so v zadnjih 155 letih spodbudila množični obisk vernikov. V zadnjih letih Brezje letno obišče od 250.000 do 300.000 ljudi, med katerimi je vse več tujcev. Foto: BoBo
Pričevanja o ozdravitvah in uslišanjih prošenj so v zadnjih 155 letih spodbudila množični obisk vernikov. V zadnjih letih Brezje letno obišče od 250.000 do 300.000 ljudi, med katerimi je vse več tujcev. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Romarskega urada Brezje, ima čaščenje Marije kot Pomočnice v Katoliški cerkvi dolgo izročilo. "Da god oziroma praznik Marije Pomočnice kristjanov obhajamo 24. maja, je posledica zgodovinskega dejstva, da se je na ta dan leta 1814 papež Pij VII. po Marijini priprošnji mogel vrniti iz Napoleonovega ujetništva nazaj v Rim," so pojasnili.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob prazniku prek Twitterja sporočil, da je bila Marija Pomagaj priprošnjica in tolažnica številnih rodov naših prednikov v veri. "Ob njenem prazniku jo prosim, naj nam tudi danes stoji ob strani, da se bomo v vrvežu ponudb odločali za tiste, ki nam bodo omogočale živeti človeško in krščansko dostojanstvo," je poudaril.

Prva ozdravitev leta 1863
Letošnji praznik na Brezjah zaznamuje 155. obletnica prvega pričevanja o čudežni ozdravitvi pred podobo Marije Pomagaj, ki jo je leta 1814 naslikal Leopold Layer. Kot pojasnjujejo v brezjanskem romarskem uradu, je 22. septembra 1863 naglo ozdravljenje doživela Mica Tavčar iz Begunj.

"To je bilo prvo znano milostno ozdravljenje na Brezjah. Po njem je Marija opozorila kristjane, da bo odslej tu milosti delila ter jih povabila, da se v potrebah zaupljivo obračajo semkaj," so zapisali v romarskem uradu.

Brez glasbe ne gre
Ob tem jubileju so na Brezjah že v sredo pripravili večer narodnih izročil z mašo, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, in procesijo s podobo Marije Pomagaj po vasi. Dopoldne je slovesno mašo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Praznovanje bo zaznamovala tudi glasba, saj se bo zvečer na prireditvi z naslovom Marija prečista, vseh milosti polna predstavila vrsta slovenskih glasbenikov, in sicer Modrijani, Marko Vozelj, Isaac Palma, Manca Izmajlova, Marko Fink, Ivan Hudnik, Irena Vrčkovnik, Hišni ansambel Avsenik, Gajst'n Band in Anita Kralj Pavkovič.

Pred nami leto pomembnih jubilejev
Kot je povedal rektor bazilike pater Robert Bahčič, se bodo pomembnih jubilejev, med katerimi je tudi 120. obletnica prihoda frančiškanov na Brezje, spominjali na različnih prireditvah skozi vse leto. Junija bo tudi jubilejno, 50. romanje bolnikov in invalidov na Brezje.

"Prav Marijina milostna podoba je tista, ki privabi največ obiskovalcev. Poleg tega je tudi še prenovljen muzej jaslic, ki je prav tako dobro obiskan. Ljudje se tako dalj časa zadržijo na Brezjah, kaj zmolijo, zapojejo ali se udeležijo kakšne izmed maš," je pojasnil Bahčič.

Brezje so slovensko narodno svetišče, povezano v evropsko mrežo 21 narodnih svetišč. Ob letošnji 15. obletnici te mreže bodo jeseni prav Brezje gostile srečanje rektorjev omenjenih svetišč, ki se ga bo udeležil tudi predstavnik Vatikana.