Foto:
Foto:
Novomeški Rdeči križ na različne načine skrbi za ranljive družbene skupine, tudi za Rome. Foto: Bogdan Miklič

Vsak mesec se po redne prehranske pakete oglasi od 300 do 400 družin. "Evropske zaloge bodo letos v primerjavi z lani prišle šele sredi leta. Morebitni izostanek hrane zaradi tega zamika bomo po potrebi nadomestili z njenim dokupom iz donacijskega sklada za pomoč ljudem v stiski, kamor prispevajo podjetja in posamezniki," pojasnjuje Ozimkova, ki ob tem poziva občane k darovanju otroških oblačil, ki jih primanjkuje.
Darovati je mogoče tudi pohištvo in belo tehniko, pri čemer ima zaradi omejenih skladiščnih zmogljivosti OZRK vlogo posrednika. "Narejen imamo seznam ljudi, ki potrebujejo te stvari, in ko se najde primeren darovalec, jih povežemo z njim," pravi Ozimkova ter pristavlja, da pa lahko sprejmejo otroško opremo, posteljice, avtosedeže in druge manjše artikle.
Romi sami ne prihajajo po pakete, razen redkih izjem, temveč jih dobijo prek centra za socialno delo (CSD), ki jim pomoč dostavi v romska naselja. "Zelo težko namreč prepoznavamo razmere, v katerih živijo posamezni Romi, ker v njihovih naseljih nimamo svojih prostovoljcev. Težava je tudi v tem, da dejanski dohodki Romov niso nujno verodostojno dokazilo o njihovem socialnem stanju. Po drugi strani CSD pozna razmere na terenu in lahko uspešno usklajuje potrebe po socialni pomoči," poudarja Ozimkova.
Novomeški Rdeči križ na različne načine skrbi za ranljive družbene skupine, tudi za Rome. Zaposluje pripadnico romske skupnosti, organizira preventivne preglede, lani so na morje po dolgem času popeljali tudi romske otroke. "Zelo dobro so sprejete zdravstvene preventivne delavnice v romskih naseljih. Takrat Rome obiščejo tudi zdravnica, prostovoljka in študenti Visoke šole za zdravstvo, ki pomagajo pri meritvah holesterola, sladkorja in krvnega tlaka," omeni Ozimkova.
Pove, da imajo od sredine leta 2013 preko javnih del v okviru programa socializacije Romov zaposleno Romkinjo. "To je za nas zelo dobra izkušnja, saj je vestna delavka. Pomaga pri naših dejavnostih, ki jih organiziramo za Rome. Letos smo ji podaljšali delovno razmerje, tako da bo ostala pri nas, dokler bo imela pravico do zaposlitve preko javnih del," je zadovoljna Ozimkova.
Lani je bila po 20 letih skupina romskih otrok spet deležna letovanja na Debelem rtiču. "Ob pomoči romske pomočnice na osnovni šoli Bršljin nam je uspelo zbrati skupino štirih deklet, starih do 11 let. Tako za nas kot zanje je bilo to lepo doživetje, čeprav zaradi domotožja niso zdržala vseh sedem dni, ampak so se po petih dneh vrnila domov. Kljub temu je omenjena skupina Romkinj svetel zgled za nadaljnje vključevanje romskih otrok v letovanja," meni Ozimkova. Dodaja, da je tovrstno angažiranje tudi prispevek k izboljšanju zdravja romskih otrok. "Za letovanje želimo pridobiti otroke in hkrati motivirati njihove starše, da jih bodo pustili na morje," še pristavlja Ozimkova.